CDA-afdelingsvoorzitter Anton Maris tijdens de verkiezingscampagne.
CDA-afdelingsvoorzitter Anton Maris tijdens de verkiezingscampagne. ©maartenheijenk.nl

Lezers willen voorrang voor Drontenaren en vinden alleen steun bij CDA en SP

Algemeen

DRONTEN - 55,2% van de lezers is het eens met de stelling ‘Vrijkomende sociale en middeldure woningen gaan alleen naar inwoners van Dronten’. Die meerderheid vindt in de politiek alleen steun bij het CDA en de SP.

Dit blijkt uit de stemhulp van DeDrontenaar.nl die de afgelopen weken door ruim zevenduizend lezers is ingevuld. Zie het overzicht hieronder.

.

Stelling:

Vrijkomende sociale en middeldure woningen gaan alleen naar inwoners van Dronten.

Helemaal eens34,8%
Eens20,4%
Neutraal24,4%
Oneens11,1%
Helemaal oneens9,2%
Hoe belangrijk?
Belangrijk24,9%
Gemiddeld73,2%
Niet belangrijk1,9%

.

Dit zegt de politiek:

CDA - eens

Het CDA heeft eind 2021 een motie Actieplan Wonen ingediend om knelpunten snel te kunnen aanpakken. Met concrete voorstellen, zoals een zelfbewoningsplicht en opkoopbescherming moeten woningen beschikbaar blijven voor onze eigen inwoners.

SP - eens

Zo lang er nog wachtlijsten zijn moeten we er op letten dat de kansen voor onze inwoners om betaalbaar te kunnen wonen beschikbaar blijven.

ChristenUnie - neutraal

De ChristenUnie wil een toekomstgericht woningbeleid dat de woningmarkt stimuleert, zodat starters steun in de rug krijgen, er voldoende passende huurwoningen zijn en ruimte voor particuliere (nieuw)bouw. Kansen voor huidige en toekomstige inwoners.

PvdA - neutraal

We hebben in Dronten ook koopwoningen in deze sector dus deze stelling is onuitvoerbaar.

D66 - oneens

Groeien in het aantal woningen betekent ook groeien in het aantal nieuwe bewoners. Iedereen is dus welkom in Dronten, maar we zorgen wel dat dat wat we bouwen, past bij de vraag die er is.

Leefbaar Dronten - oneens

Leefbaar Dronten heeft dit standpunt niet toegelicht. (redactie)

VVD - oneens

Wij willen bouwen voor iedereen. Voor inwoners uit heel de gemeente, maar ook van daarbuiten. Mensen die in Dronten geboren zijn en vanuit de Randstad terug willen komen, forensen en ondernemers. Wel moeten onze starters goede kansen krijgen.

GroenLinks - helemaal oneens

Als gemeente hebben we hierop geen invloed en daarnaast staat de wet deze vorm van discriminatie niet toe. Wel moeten we zorgen voor meer sociale woningbouw voor iedereen zodat ook onze eigen inwoners sneller een huis kunnen vinden.

Verantwoording:

  • Een stemhulp is géén enquête. Wat de kiezers invulden, kan hooguit gezien worden als indicatie van het sentiment in de samenleving.
  • De stemhulp is anoniem. Gegevens kunnen niet herleid worden tot personen. Gebruikers waren ervan op de hoogte dat de uitkomsten per stelling gebruikt worden voor artikelen.
  • De standpunten en de toelichtingen van de politiek zijn aangeleverd door de partijen en zijn letterlijk overgenomen.
  • Het dossier ‘gemeenteraadsverkiezingen 2022’ van DeDrontenaar.nl #GRV2022