Lezers én politiek willen arbeidsmigranten bij de plek waar ze werken

Algemeen

DRONTEN - Een meerderheid van de lezers (56,5%) is voorstander van het huisvesten van tijdelijke arbeidsmigranten bij de plek waar ze werken. De meeste politieke partijen zijn het daar mee eens. Alleen ChristenUnie en PvdA zijn het oneens met deze stelling, net als 11,2% van de lezers.

Dit blijkt uit de stemhulp van DeDrontenaar.nl die de afgelopen weken door ruim zevenduizend lezers is ingevuld. Zie het overzicht hieronder (de video is van 2020 -red.).

.

Stelling:

Tijdelijke arbeidsmigranten huisvesten bij de plek waar ze werken.

Helemaal eens31,5%
Eens25,0%
Neutraal32,2%
Oneens5,2%
Helemaal oneens6,0%
Hoe belangrijk?
Belangrijk15,6%
Gemiddeld81,8%
Niet belangrijk2,6%

.

Dit zegt de politiek:

Leefbaar Dronten - helemaal eens

Via omgevingsvergunning vooraf bij vestigingbof uitbreiding regelen.

CDA - eens

Dit is één van de voorwaarden voor het vinden van een geschikte locatie voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Het college moet meer regie nemen en snel locaties aanwijzen die aan een aantal randvoorwaarden voldoen.

D66 - eens

D66 wil dat de gemeente onderzoekt hoe zij de huisvesting van deze groepen het beste kan faciliteren, waarbij dicht in de buurt wonen van waar je werkt ons logisch lijkt.

GroenLinks - eens

Voor huisvesting van arbeidsmigranten kunnen grootschalige locaties een goede manier zijn. Deze locaties passen binnen het gemeentelijke beleid. Huisvesting van tijdelijke arbeidsmigranten zo dicht mogelijk bij de werkgever heeft onze voorkeur.

SP - eens

Onder goede voorwaarden en met duidelijke afspraken is dit een heel goede oplossing waar zowel werkgever als werknemer voordeel van hebben.

VVD - eens

Waar het kan vestigen wij werknemers zo dicht mogelijk bij de werkplek. Wij willen de ruimte geven voor agrarische ondernemers om op eigen terrein huisvesting voor arbeidsmigranten te creëren.

ChristenUnie - oneens

De gemeente zorgt samen met de wooncorporaties voor dat er voldoende sociale huurwoningen beschikbaar zijn voor speciale doelgroepen. Dus niet slechts nabij het werk.

PvdA - oneens

Daar waar mogelijk is dat een optie. Maar ook arbeidsmigranten hebben recht om te wonen zoals zij dat graag wensen.

Verantwoording:

  • Een stemhulp is géén enquête. Wat de kiezers invulden, kan hooguit gezien worden als indicatie van het sentiment in de samenleving.
  • De stemhulp is anoniem. Gegevens kunnen niet herleid worden tot personen. Gebruikers waren ervan op de hoogte dat de uitkomsten per stelling gebruikt worden voor artikelen.
  • De standpunten en de toelichtingen van de politiek zijn aangeleverd door de partijen en zijn letterlijk overgenomen.
  • Het dossier ‘gemeenteraadsverkiezingen 2022’ van DeDrontenaar.nl #GRV2022