De laatste Airgunner was in Dronten: Ron Powers.
De laatste Airgunner was in Dronten: Ron Powers. Foto: Wouter Foppen

Laatste Airgunner geniet nog één keer van bezoek aan Dronten

Algemeen

DRONTEN - Het was zeer waarschijnlijk de laatste keer dat een Airgunner aanwezig was bij de dodenherdenking in Dronten, maar genieten deed hij. Ron Powers (97) was met zoon Peter naar Dronten gekomen.

Als de Lancaster woensdag aan het einde van het middag laag over het Meerpaalplein vliegt, is het duidelijk dat Powers geniet. Of als hij net voor de dodenherdenking het plein op rijdt en een groot applaus ontvangt. Je kunt zo nu en dan niet om zijn glimlach heen.

‘Wonder’
Zoon Peter vertelde tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Meerpaal en sprak van ‘bijna een wonder’ dat zijn vader en hij dit jaar weer in Dronten waren. Powers bereikte immers de leeftijd van 97. “Het is heerlijk om hier te zijn”, zei Peter, die ook oog had voor de voorbije jaren. “Die zijn bijzonder moeilijk geweest. Veel mensen zijn ernstig ziek geweest, veel mensen hebben dierbaren verloren. In sommige opzichten zal ons leven nooit meer hetzelfde zijn.”

En met die gedachte stond Peter op het podium van De Meerpaal. Ook vanwege de huidige situatie in Oekraïne. “Wij weten dat door de twee wereldoorlogen van de 20ste eeuw en door de herinneringen van degenen die die oorlogen hebben meegemaakt. Nu worden we opnieuw geconfronteerd met een conflict in Europa en onze gedachten moeten vandaag ook uitgaan naar de mensen in Oekraïne en de andere landen in de buurt die de vluchtelingen het meest helpen. Ook voor hen zal het leven nooit meer hetzelfde zijn.”

Vervolgens nam Peter de aanwezigen mee op een reis door de tijd, waarin zijn vader de hoofdrol speelde. Zo liet hij een foto van een zestienjarige Ron zien en kwam er een foto van zijn vader en moeder bij het Vliegersmonument voorbij.

De laatste foto was er één van afscheid. “We hebben nu al vele malen afscheid genomen en dit jaar zal vrijwel zeker het laatste afscheid van de laatste Airgunner zijn. Mijn dank gaat vandaag uit naar ieder huishouden en ieder individu in Dronten dat de band zo sterk en langdurig heeft gemaakt.”