Afbeelding
Foto: brugmedia.nl

Komende dagen bloedheet, Nationaal Hitteplan in werking

Algemeen

DRONTEN - Het wordt de komende dagen bloedheet met een temperatuur die boven de 35 graden uitkomt en daarom laat het RIVM maandag het Nationaal Hitteplan in werking treden. Vooral voor ouderen is dit van belang. 

‘Warm weer kan er voor zorgen dat mensen die niet in staat zijn goed voor zichzelf te zorgen, ongemakken (zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen) en ernstigere gezondheidsproblemen (zoals uitdroging en hitteberoerte) kunnen ervaren. Ouderen vormen de grootste kwetsbare groep, omdat zij hun lichaamstemperatuur slechter onder controle kunnen houden en minder snel een dorstgevoel hebben’, schrijft het RIVM.

Het instituut roept op om onder andere voldoende water te drinken, de woning koel te houden door zonwering, een ventilator of airconditioning en om lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond te beperken. Daarnaast is het verstandig om verbranding door zon te voorkomen.

Smog

Ook adviseert het RIVM mensen die gevoel zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen, zoals de komende dagen.