Screenshot van beelden van de explosie aan het Olsterpad.
Screenshot van beelden van de explosie aan het Olsterpad. Foto: Wouter Foppen

Kortsluiting in hoogspanningsnet veroorzaakt grote (verkeers)chaos in Dronten

Algemeen

DRONTEN – Kortsluiting in de hoogspanningsverbinding tussen Lelystad en Dronten heeft vrijdag grote chaos veroorzaakt in de gemeente Dronten, met name op de weg. Een aantal uur na de eerste melding van een brand in een elektriciteitshuisje staan er nog steeds files.

De eerste melding is rond 15.15 uur en gaat over een brand in een elektriciteitshuisje aan het Olsterpad in Dronten. Al snel stapelen de meldingen zich op en worden brandweerkorpsen uit allerlei plaatsen opgeroepen voor ondersteuning. Bij die brandjes blijft het niet, want al snel volgen er andere meldingen: hoogspanningskabels die slap hangen, hoogspanningskabels die laag over de weg hangen, verkeerslichten die niet werken en Walibi dat plat ligt. De stroomstoring veroorzaakt een grote chaos, al is de stroomstoring zelf na een uur helemaal verholpen.

Flinke explosie

De oorzaak van dit alles? Volgens netbeheerder TenneT gaat het om een kortsluiting in de hoogspanningsverbinding tussen Lelystad en Dronten. Die kortsluiting ontstaat rond 15:10 uur en kan niet snel genoeg gestopt worden. De lijn wordt heet en gaat vervolgens smeulen en doorhangen. Dat zorgt er onder andere voor dat er op het Olsterpad een flinke explosie ontstaat, terwijl op andere plekken, onder andere op de A6, kabels laag hangen of op de grond liggen. Dat heeft weer vele brandjes tot gevolg, waar de brandweer op haar beurt weer lang druk mee is.

Verkeerschaos
Er ontstaat tegelijkertijd rond Dronten een flinke verkeerschaos. Meerdere wegen worden afgesloten, want onder de hoogspanningskabels is het verboden terrein. Bij Swifterbant staat er lang een flinke file in de richting van Biddinghuizen, terwijl onder andere de Biddingringweg ook voor een groot deel wordt afgesloten. Vele fietsers en automobilisten weten niet waar ze aan toe zijn en hoe ze op korte termijn thuis moeten geraken. Ter hoogte van de Olsterweg staat bijvoorbeeld een vrouw met een ouderwetse landkaart bij de politie, om daar een alternatieve route te vragen. Het is tekenend voor de chaos die ontstaat.

Die chaos wordt gedurende de avond minder. Volgens de veiligheidsregio Flevoland zijn de branden dan onder controle, is de A6 vrijgegeven en zijn daar alle kabels gecontroleerd. “Er is alleen nog geen treinverkeer mogelijk vanwege een defecte bovenleiding”, zegt een woordvoerder, die nog wel moet melden dat het op de weg nog even druk kan blijven. “Maar het begint langzamerhand beter te worden.” 

Geluk bij een ongeluk: er vallen op deze middag geen slachtoffers, terwijl er toch op sommige plaatsen felle brandjes zijn geweest en zelfs explosies zijn waargenomen. Wat de schade op de lange termijn is, is nog niet bekend. Het is in ieder geval een middag die Dronten zich nog lang zal heugen. Waar was jij op 2 september?

Afbeelding
Veilig Verkeer geeft 50-plussers gratis fietsles in Dronten 6 uur geleden
Avondvierdaagse Dronten.
Agenda maandag: Avond over geluid windparken, inschrijven voor avondvierdaagse 7 uur geleden
Wethouder Siert Jan Lap
Personeelsstop is eerste bezuiniging van Dronten op weg naar 'ravijnjaar' 2026 7 uur geleden