Afbeelding
Foto: Wim Hijink

Anna en Rachel diep onder de indruk van European Youth Tour

Algemeen

BIDDINGHUIZEN/SWIFTERBANT - Anna uit Biddinghuizen en Rachel uit Swifterbant vertelden woensdag over hun deelname aan de European Odd Fellows Youth Tour. De twee mochten mee omdat ze de door Odd Fellows Dronten georganiseerde essaywedstrijd wonnen. 

Anna en Rachel gingen in juli op pad met 37 andere Europese studenten en de reis begon in IJsland. Door lange wachtrijen op Schiphol moest het duo zich nog wel haasten naar de gate, maar de vlucht werd op het nippertje gehaald. Samen met Noorse, Zweedse, Deense, IJslandse, Zwitserse, Finse en Poolse studenten ervaarden ze vervolgens de adembenemende kracht van de natuur in dit land. Zo smolten ze chocola in een nog warme krater van een recent uitgebarsten vulkaan en zagen ze hoe thermo-energie wordt opgewekt door de vele kleine aardbevingen per minuut.

Voor Anna, die haar essay schreef over religie en homorechten, was het heel bijzonder om in Reykjavik op het regenboogpad naar de Hallgrimskirkja kerk te wandelen, e´e´n van de markantste gebouwen in de hoofdstad.

New York

De reis ging vervolgens verder in New York. Anna vertelde woensdag dat het voor hen een onvergetelijke ervaring was om in het echt rond het vrijheidsbeeld te varen, werkelijk alle bezoekers in het groene Central Park te zien sporten, de surrealistische drukte op het Times Square te beleven, het beroemde Metropolitan Museum of Art te bezoeken en als hoogtepunt de prachtige musical Aladdin te zien in het New Amsterdam theater op Broadway.

Ook zagen ze dat de dagelijkse werkelijkheid voor veel New Yorkers allesbehalve een gei¨dealiseerd sprookje is. Zo sprak Rachel op straat een Amerikaan die naar Ierland wilde verhuizen omdat hij zich door de verdeeldheid niet meer thuis voelt in zijn land. En een oorlogsveteraan die zichtbaar medische zorg nodig had maar dit niet kon betalen. 

De studenten bezochten ook het gebouw van de Verenigde Naties en lieten in de Deense ambassade zien een kritische groep te zijn. Ook werd de Noorse ambassade bezocht, daar waar Anna een belangrijk inzicht aan overhield. De voorzitter van de Security Council vertelde over de narigheid die hij als vrijheidsvechter op verschillende plekken in de wereld heeft gezien. Op indrukwekkende wijze kon hij overbrengen dat de mensheid verschrikkelijk kan zijn. “Hij sloeg alle hypocrisie eruit,” vertelde Anna.

Tijdens de reis, die tien dagen duurde, waren de deelnemers continu bij elkaar. Ze sliepen in hostels, aten in de Odd Fellowhuizen en maakten indrukwekkende momenten mee. 

‘Fijn om erbij te mogen zijn’

De Nederlandse reisbegeleider Elsemieke van Tiel zag tijdens de eerdere terugkomavond nogmaals hoeveel deze reis heeft opgeleverd voor de studenten. “Ze zijn gaan nadenken over de wereldwijde verschillen, want de contrasten tussen IJsland en New York waren erg groot. De lezingen in New York waren erg interessant en gaven stof tot nadenken, bij sommige studenten heeft het invloed op hun studiekeuze. Dat er vrienden voor het leven gemaakt zijn, is prachtig om te zien en terug te horen en dat de studenten binnen Europa na hun reis nog steeds elkaar opzoeken, geeft dit wel aan. Het was fijn om erbij te mogen zijn en dit samen met hen te hebben mogen ervaren.”

Ap de Boer
Werkgroep geluid windparken stopt: "Gemeente schoffeert en misbruikt ons" 21 uur geleden
Werkzaamheden aan de Ketelsluis.
Wat is er dinsdag te doen? Computerspelen bouwen, Kamper- en Ketelsluis 21 uur geleden
Minder mobiele plaatsgenoten vervoeren.
Dubbel en Dwars Dronten | AutoMaatje kan ook in Dronten een begrip worden Dubbel en Dwars Dronten 22 uur geleden