Het Wisentbos.
Het Wisentbos. Foto: eigen foto Stichting Participatie Het Wisentbos

Proef in Wisentbos met begrazen van schapen en varkens

Algemeen

DRONTEN - In het Wisentbos start deze maand een proef met het begrazen van schapen en varkens. Deze proef maakt onderdeel uit van een uitgebreid actieplan van Stichting Participatie Wisentbos om de biodiversiteit in het dorpsbos te versterken.

Tijdens de proef worden voor het eerst schapen en varkens ingezet voor het beheer in het dorpsbos, een heuse primeur dus. Stichting Warmonderhof voert de proef uit. De begrazing vindt plaats in de groenstrook langs de Lage Vaart aansluitend aan de akkers van de stichting.

Berenklauw

In deze strook staan elk jaar de reuzenberenklauw te bloeien. Uit onderzoek blijkt dat door begrazing deze plant kan worden onderdrukt. ‘Vanuit Europese regelgeving is het verplicht om de reuzenberenklauw te bestrijden en verdere verspreiding van de soort te voorkomen. Daarnaast kunnen de schapen door hun aanwezigheid voor een gevarieerder stuk groen zorgen’, schrijft Stichting Participatie Wisentbos.

Daarnaast krijgen andere plantensoorten door het terugdringen van de hoge vegetatie meer de kans om tot bloei te komen. Voor deze proef worden er rasters geplaatst. Het fietspad langs de Lage Vaart blijft gewoon toegankelijk.