Het afgelopen jaar heeft jong en oud zich ingezet voor Oekraïners, zoals de kinderen van De Zonnewijzer.
Het afgelopen jaar heeft jong en oud zich ingezet voor Oekraïners, zoals de kinderen van De Zonnewijzer. Foto: eigen foto

Provincie vult noodfonds voor OekraĆÆners aan met half miljoen

Algemeen

REGIO - Bijna een jaar geleden begon de oorlog in OekraĆÆne. Sindsdien zijn er miljoenen mensen op de vlucht geslagen, naar omringende regioā€™s en verder. Met hulp van veel vrijwilligers en organisaties bouwen de vluchtelingen hun leven tijdelijk elders op, ook in Flevoland. Ondertussen gaan er transporten met goederen, zoals dekens, kleding, medicijnen en voedsel naar Maramures in RoemeniĆ« en OekraĆÆne. Om dit te kunnen blijven doen is het Flevolandse noodfonds nogmaals aangevuld met 500.000 euro.

Integratie en noodhulp

Met dit bedrag kunnen initiatieven worden betaald, die ervoor zorgen dan de OekraĆÆense vluchtelingen in Flevoland kunnen meedoen aan de maatschappij. Denk aan taallessen, culturele- en sportactiviteiten en scholing. Daarnaast worden er nog steeds noodhulptransporten naar de regio van OekraĆÆne georganiseerd, om de mensen in het oorlogsgebied te helpen. Die hebben het nu erg zwaar, vanwege de aanhoudende oorlog, schaarste en winterse omstandigheden.

Hulpgoederen

Het noodfonds wordt ingezet voor transporten met hulpgoederen, zoals dekens, kleding, medicijnen en (houdbaar) voedsel. Die hulpgoederen gaan naar OekraĆÆense vluchtelingen die huis en haard hebben verlaten en in omringende regioā€™s worden opgevangen. Daarnaast is een deel beschikbaar voor de initiatieven in Flevoland waarvoor subsidie wordt aangevraagd.

Subsidie voor lokale activiteiten

Er zijn het afgelopen jaar al veel aanvragen ingediend voor gezamenlijke activiteiten voor OekraĆÆense vluchtelingen. Denk aan OekraĆÆense bijeenkomsten, sportactiviteiten, taalcursussen en kookavonden. Met als doel de OekraĆÆense vluchtelingen helpen hun leven op te bouwen en wat afleiding te geven.

Subsidie aanvragen

Kijk voor de mogelijkheden van een subsidie en voorbeelden van andere initiatieven op de website van het meldpunt: www.flevolandhelptoekraine.nl. Het minimale bedrag dat wordt toegekend is ā‚¬ 500 en het maximale bedrag ā‚¬ 25.000. De overige voorwaarden staan ook op de website vermeld.

Robert Jansema

Robert Jansema

De lezers van DeDrontenaar.nl vonden dit drie jaar geleden de belangrijkste kenmerken van Swifterbant.
Dorpsbelangen Swifterbant zoekt drie foto's: "Ja, dit is typisch Swifterbant" 10 uur geleden
De Industrieweg in Swifterbant.
Een Boompje Opzetten | Watercipressen of Chinese moerascipres in Swifterbant Een Boompje Opzetten 10 uur geleden
Vorige winnaars van Het Beste Idee van Dronten.
Wat is er donderdag te doen? Peuter- en kleutergym, Het Beste Idee van Dronten 11 uur geleden