BBB stormt in Flevoland het provinciehuis binnen met 10 zetels
BBB stormt in Flevoland het provinciehuis binnen met 10 zetels Foto: eigen foto

BBB veruit de grootste partij in Dronten

Algemeen

DRONTEN - In Dronten heeft bijna 30 procent van alle kiezers gestemd op de BoerBurgerBeweging met de Provinciale Statenverkiezing. Daarmee is de BBB veruit de grootste partij in Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant. De VVD volgt als tweede partij, maar levert flink in. De liberalen verloren 6,8 procentpunt en pakken iets meer dan tien procent van alle stemmen.

Zoals in heel Nederland zijn er ook in Dronten vooral verliezers en maar enkele winnende partijen. Net als landelijk is ook hier Forum voor Democratie de grootste verliezer. In 2019 was de partij van Thierry Baudet met 16,2 procent nog een van de grootste partijen in Dronten. Nu pakt Forum maar 3,4 procent van alle uitgebrachte stemmen.

Een andere grote verliezer is het CDA. De partij is weliswaar nog de derde partij in Dronten met 8,3 procent van de stemmen, maar daalt 6,4 procentpunt. Winnaars zijn onder meer JA21, Partij voor de Dieren en SterkLokaalFlevoland.

Behalve in Urk is BBB in alle Flevolandse gemeentes de grootste partij. In Dronten is de opkomst iets hoger vergeleken met 2019, waar juist in de hele provincie Flevoland de opkomst lager uitvalt.