Afbeelding
Foto: Sportvisserij Nederland

Leerlingen Het Zuiderlicht krijgen speciale visles

Algemeen

DRONTEN - Leerlingen van groep 7 en 8 Basisschool Het Zuiderlicht krijgen dinsdag 23 mei een speciale visles. Daarvoor komt ‘Vismeester’ Jaap langs van hengelsportvereniging HV Lelystad-Dronten. De visles begint met een biologieles over vissen en water. “Daarna kunnen de leerlingen zelf aan de waterkant ervaren hoe plezierig het sportvissen is”, meldt initator Sportvisserij Nederland.

“Tijdens de visles krijgen de leerlingen een unieke inkijk in het mysterieuze leven van vissen. De onderwaterwereld, die voor het menselijk oog praktisch onzichtbaar is, wordt hiermee onthuld en dat maakt het des te fascinerender. Daarnaast leren de kinderen de basisprincipes van het sportvissen en ontdekken ze hoe ze zorgvuldig met gevangen vissen moeten omgaan, zoals het vastpakken van een vis met natte handen om de beschermende slijmlaag niet te beschadigen.

Na de theoretische les wordt de visles ‘s middags voortgezet aan de waterkant van een visrijk gebied nabij de school. Hier krijgen de kinderen de gelegenheid om in de praktijk te ervaren hoe leuk en spannend het is om te vissen. Ervaren sportvissers van de vereniging staan klaar om de kinderen te begeleiden en hen op een verantwoorde manier te leren vissen. Na afloop van de visles wordt samen met de kinderen gekeken naar de verschillende vissoorten die ze hebben gevangen. Bij sommige vislessen zijn dit er zelfs vijf of meer.”

Behalve het delen van de passie voor vissen bepleit de initiator ook een pedagogisch effect: “Na de visles ontwikkelen kinderen een beter besef van de natuur in hun eigen leefomgeving en ervaren ze de rustgevende aspecten van vissen. Bovendien blijkt dat kinderen die vissen vaker buiten zijn dan hun leeftijdsgenoten die niet vissen, wat zowel hun lichamelijke als geestelijke ontwikkeling ten goede komt.”