Afbeelding
Foto: Pixabay

In deze Flevolandse gemeenten slaan autodieven het vaakst

Algemeen

DRONTEN - Met de sleutel in je hand aankomen bij een lege parkeerplaats: binnen de provincie heb je in Zeewolde de grootste kans op een gestolen auto. Per 10.000 huishoudens werden er de eerste vier maanden van het jaar 5,9 motorvoertuigen gestolen, ruim anderhalf keer zoveel als elders in Flevoland.

Na Zeewolde zijn Almere en Lelystad de onveiligste gemeenten om je motorvoertuig te parkeren. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS. In Flevoland werden in de eerste 4 maanden van 2023 gemiddeld 3,6 motorvoertuigen gestolen per 10.000 huishoudens. De kans op een diefstal is hiermee iets kleiner dan landelijk gemiddeld (3,7), al zijn er wel grote verschillen per gemeente.

Motorvoertuigen staan verreweg het minst veilig geparkeerd in Zeewolde: de kans dat je auto van de oprit verdwijnt is hier het grootst. De gemeenten in Flevoland gerangschikt van meeste tot minste kans op autodiefstallen:
Zeewolde: 5,9 autodiefstallen per 10.000 huishouden

Almere: 5,3 autodiefstallen per 10.000 huishoudens

Lelystad: 2 autodiefstallen per 10.000 huishoudens

Urk: 1,5 autodiefstallen per 10.000 huishoudens

Dronten: 1,1 autodiefstallen per 10.000 huishoudens

Noordoostpolder: 0,5 autodiefstallen per 10.000 huishoudens

“Je bent voor de diefstal van een auto alleen verzekerd als je WA plus of Allrisk bent verzekerd. Met alleen een WA verzekering val je dan dus buiten de boot. Denk daar dus goed over na als je een autoverzekering afsluit. Als je een vergelijking doet, kijk dan goed wat een WA plus meer kost dan een WA verzekering. Maak dan een goede afweging”, aldus expert autoverzekeringen Menno Dijcks van Independer.

Van januari tot en met april dit jaar werden al 2.972 motorvoertuigen gestolen in Nederland. Bijna de helft van deze incidenten vond plaats in Noord- en Zuid-Holland. Flevoland is goed voor 2,2% van alle autodiefstallen.
Opvallend is dat niet alle auto’s even populair zijn in het dievengilde. Vorig jaar was de populairste auto om te stelen, een Toyota. Maar liefst 1 op de 6 gestolen auto’s was van dit Japanse automerk. “Vooral de 83% stijging bij de diefstal van Toyota’s valt mij enorm op. Toch is het verzekeren van Toyota’s nog niet duurder geworden, maar dat kan natuurlijk wel gaan komen als deze trend doorzet”, legt auto-expert Menno Dijcks van Independer uit.
Bekijk alle cijfers op de onderzoekspagina.