Arbeidsmigranten Roodbeenweg hoeven in afwachting van hoger beroep niet weg

Algemeen

DRONTEN - Eric Daniëls mag arbeidsmigranten blijven huisvesten aan de Roodbeenweg 17. De Raad van State bepaalde dat de anderhalf jaar geleden door de gemeente afgegeven omgevingsvergunningen voorlopig geldig blijven, in afwachting van de uitspraak in een hoger beroep bij de rechtbank.

Daniëls en buurtbewoners liggen al geruime tijd met elkaar overhoop. De ondernemer wil nogal wat arbeidsmigranten onderbrengen op het perceel van de voormalige zorgboerderij. De buurt heeft problemen met de grootschaligheid en de manier van communiceren van Daniëls. Ook zijn er omliggende bedrijven die eigen personeel willen huisvesten. De buurt is bang dat deze plannen niet door kunnen gaan als Daniëls zijn zin krijgt.

Bestrijdingsmiddelen

Anderhalf jaar geleden kreeg Daniëls toestemming van de gemeente om 31 arbeidsmigranten te huisvesten in de voormalige zorgboerderij en nog eens 32 in nieuw te plaatsen units. De omwonenden gingen in beroep. Zij wezen er vooral op dat hun agrarische bedrijfsvoering in gevaar komt. Immers, ze mogen vlakbij de units geen bestrijdingsmiddelen gebruiken.

In december verklaarden B en W de bezwaren van de omwonenden ongegrond. De buurt stapte naar de rechtbank en kreeg daar gelijk. Daarom trok de gemeente in mei de omgevingsvergunningen van Daniëls in. Deze ging daartegen in beroep.

Belangen

De zaak bij de Raad van State ging over het voortzetten van de huisvesting totdat het hoger beroep van Daniëls is afgehandeld. De Raad van State maakte een belangenafweging en bepaalde dat de huisvester vooral een financieel belang heeft. Het belang van de gemeente bestaat eruit dat Dronten een tekort kent van ongeveer duizend verblijfplaatsen voor arbeidsmigranten.

De Raad van State hecht veel minder belang aan de motieven van de buurt voor wat betreft spuiten. Rond Roodbeenweg 17 ligt voor een deel grasland en voor een ander deel percelen met biologische teelt. Bovendien stonden er tot voor kort geen fruitbomen binnen de afstand waar niet gespoten mag worden.

Geen ernstige belemmeringen

Al met al is de Raad van State er niet van overtuigd dat het tijdelijk doorgaan met huisvesten leidt tot ernstige belemmeringen van het agrarisch gebruik. Daarbij wijst de Raad er ook op dat het voorheen een zorgboerderij was en dat het niet uitmaakt of er in de bestaande boerderij arbeidsmigranten wonen of cliënten van een zorgboerderij.

Al met al vindt de Raad dat de 31 en 32 arbeidsmigranten er voorlopig mogen blijven wonen. De gemeente Dronten is veroordeeld tot het betalen van de kosten van de zaak, bijna tweeduizend euro.

Roodbeenweg

De heer en mevrouw Kollen kregen huisbezoek aan de Cultuursingel in Biddinghuizen.
400 OFW-huurders melden zich aan voor huisbezoek: "Werken aan een thuisgevoel" 10 uur geleden
Popkoor Unlimited Sound Dronten
Wat is er vrijdag te doen? IVN, De Schakel, Dorcas, Maris Sonores, theatershows 10 uur geleden
Thim Verhoeven neemt na tien jaar afscheid van Swift'64 1.
Zinderend slot bij Asv Dronten, afscheid bij Swift'64, titelstrijd bij BAS 11 uur geleden