Station Dronten
Station Dronten Foto: ©maartenheijenk.nl

’s Avonds en in delen van het weekend nog maar 1x per uur een trein in Dronten

Algemeen

DRONTEN - Reizigersorganisatie Rover slaat alarm. Rover-Flevoland waarschuwt de provincie en diverse gemeenteraden in een brief voor fors minder treinen. Zo stopt er straks ’s avonds en gedurende delen van de weekenden nog maar één keer per uur een trein op station Dronten.

Reizigers kunnen nu ieder half uur in Dronten opstappen op de trein naar Kampen Zuid of Lelystad. „NS heeft besloten dat deze trein in avonduren en in de vroege ochtend op zaterdag en zondag nog maar 1x per uur gaat rijden”, schrijft Rover.

„Dit is een forse achteruitgang voor de bereikbaarheid van de stations Dronten en Kampen Zuid. Wij zijn van mening dat elk station in Nederland zeven dagen per week zowel overdag als ‘s avonds elk half uur bereikbaar moet zijn.”

Website

Rover schrijft het volgende op haar website:

Provincie Flevoland moet alles in het werk stellen om NS te bewegen de plannen voor dienstregeling 2024 in Flevoland te herzien. Rover-Flevoland waarschuwt de provincie en diverse gemeenteraden in een brief voor fors minder treinen.

Dit jaar moest de reiziger in Flevoland al flink wat reismogelijkheden inleveren: wegens de coronanasleep en personeelsgebrek besloot NS tijdelijk in de daluren minder Intercity’s tussen Lelystad Centrum en Schiphol te laten rijden en in het weekend Sprinters tussen Almere Centrum en Almere Oostvaarders te schrappen. Deze tijdelijke situatie dreigt nu langdurig te worden. Want terwijl op veel plekken in Nederland vanaf december de geschrapte treinen weer terugkeren, gaan er in Flevoland juist nog meer treinen verdwijnen.

NS is voornemens in de daluren, het weekend en op vrijdag nog maar twee keer per uur een Sprinter te rijden tussen Amsterdam Centraal en Almere Oostvaarders. De verslechtering is het grootst voor reizigers van en naar Almere Buiten. Dit station houdt buiten de spits nog slechts twee treinen per uur per richting over waar dit er voorheen zes per uur waren. Dit komt omdat de eerder geschrapte Intercity’s niet terugkeren. De bereikbaarheid van stations Dronten en Kampen Zuid gaat er ook fors op achteruit in de avonduren en op de zaterdag- en zondagochtend vroeg: de Sprinter tussen Lelystad Centrum en Zwolle wordt dan teruggebracht naar slechts één keer per uur.

Rover-Flevoland vraagt de Provinciale Staten en getroffen gemeentes om actie te ondernemen richting de NS. “Als de situatie met een beperkte treindienstregeling in Flevoland nog langer duurt dreigen reizigers af te haken”, schrijft Rover aan de provincie en gemeenten. “Een goed spoorproduct is ook van belang voor het voorkomen van files op de A6 en A1: alleen met een aantrekkelijk treinproduct kunnen automobilisten worden verleid te kiezen voor de trein”.

Brief

In de brief aan de provincie en gemeenteraden schrijft Rover:

Onlangs vernamen we dat de NS vanaf medio december in het hele land weer treinen gaat rijden die na corona en personeelstekorten waren geschrapt. In Flevoland is echter het tegenovergestelde aan de hand. NS wil hier niet terug naar de normale dienstregeling. Sterker nog, er worden nog meer treinen geschrapt. Dit gebeurt juist op het moment dat het aantal reizigers geleidelijk weer groeit.

Eerder is de dienstregeling in Flevoland beperkt door de Intercity’s Lelystad Centrum – Schiphol Airport buiten de spitsuren en op zaterdag nog maar elk half uur te laten rijden in plaats van elk kwartier en door in het weekend tussen Almere Centrum en Almere Oostvaarders het aantal Sprinters te halveren.

Niet méér maar minder treinen in Flevoland
Eind vorig jaar presenteerde NS de voorlopige plannen voor de dienstregeling 2024. Wij waren hier blij mee want in deze plannen zouden de Sprinters in Flevoland weer 7 dagen per week elk kwartier gaan rijden tot Almere Oostvaarders en zou de Intercity Lelystad Centrum – Schiphol Airport op zaterdag vanaf het middaguur ook weer elk kwartier gaan rijden. Hiermee zou er voor reizigers weer een goed OV- aanbod zijn in Flevoland. Van deze plannen is nu niets meer over. De Sprinters gaan in de daluren en op vrijdag t/m zondag de hele dag nog maar twee keer per uur rijden. Ook de Intercity gaat niet extra rijden. Hier worden aan de randen van de spits juist ritten geschrapt.

Almere Buiten van 6 naar 2 treinen per uur
De verslechtering van de dienstregeling is het grootst voor reizigers die reizen van/naar Almere Buiten. Dit station houdt met uitzondering van de spitsuren op maandag t/m donderdag nog slechts 2 treinen per uur per richting over waar op dit station voorheen op maandag t/m zaterdag de hele dag 6 treinen per uur per richting stopten. Ook neemt de reistijd voor reizigers vanaf dit station toe richting Schiphol.

Dronten en Kampen Zuid in avonduren slecht bereikbaar
Een andere verslechtering in Flevoland die al eerder bekend was betreft de Sprinter verbinding tussen Lelystad Centrum en Zwolle. NS heeft besloten dat deze trein in avonduren en in de vroege ochtend op zaterdag en zondag nog maar 1x per uur gaat rijden. Dit is een forse achteruitgang voor de bereikbaarheid van de stations Dronten en Kampen Zuid. Wij zijn van mening dat elk station in Nederland 7 dagen per week zowel overdag als ‘s avonds elk half uur bereikbaar moet zijn.

Voorkom dat reizigers afhaken
Als de situatie met een beperkte treindienstregeling in Flevoland nog langer duurt dreigen reizigers af te haken. Het schrappen van treinen heeft ook gevolgen voor het buslijnen netwerk in Flevoland. Reizigers zullen zich door de lagere treinfrequenties slechter spreiden over de verschillende bussen en het risico is dat ook hier het totale aantal reizigers zal dalen. Een goed spoorproduct is ook van belang voor het voorkomen van files op de A6 en A1: alleen met een aantrekkelijk treinproduct kunnen automobilisten worden verleid te kiezen voor de trein.

We vragen u dan ook om, zover uw invloed reikt, alles in het werk te stellen om NS te bewegen deze plannen te herzien. Wij vragen u ook samen met gemeenten werkzoekenden uit Flevoland te koppelen aan NS.

Met vriendelijke groet,
Misja Speur
Voorzitter Rover Flevoland

Asv Dronten
Asv Dronten maakt zich op voor kraker, vanmiddag in Apeldoorn 8 uur geleden
Wethouder Duvekot
Peter Duvekot: Jongerenwerk Biddinghuizen kan vanaf mei aan de slag aan De Dreef 9 uur geleden
De officiële opening van de tulpenroute in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er zaterdag te doen? Beleeftuin, tulpenroute, concerten, campers 9 uur geleden