Burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten overhandigt de petitie aan de Eerste Kamer.
Burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten overhandigt de petitie aan de Eerste Kamer. Foto: screenshot YouTube

JA21 heeft bedenkingen bij spreidingswet-petitie burgemeester Gebben

Algemeen

LELYSTAD - Burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten overhandigde vorige maand een petitie aan de Eerste Kamer. De oproep om voor de Spreidingswet te stemmen was mede-ondertekend door de provincie Flevoland. Dat was tegen het zere been van de Statenfractie van JA21. Gedeputeerde Staten zegt in een reactie dat wetgeving nodig is om de asielcrisis op te lossen.

De viermansfractie van JA21 stelde schriftelijke vragen over de petitie. Zij wilden weten waarom er geen ruggespraak was geweest met Provinciale Staten. “De spreidingswet (dwangwet) is een zeer politiek en maatschappelijk gevoelig thema. Waarom heeft GS besloten om desondanks haar medewerking te verlenen aan deze petitie?”, vraagt de fractie.

Niets nieuws onder de zon

Volgens de antwoorden van Gedeputeerde Staten is er niets nieuws onder de zon: “Het aanbieden van de petitie is in lijn met eerder ingenomen standpunten door provincies.”

“Ook provincies zien dat wetgeving nodig is om de crisis op te lossen en te komen tot een duurzaam en stabiel opvanglandschap”, aldus GS, “Daarbij moet worden uitgegaan van solidariteit tussen gemeenten, een eerlijke en evenwichtige spreiding over het land. Met een evenwichtige spreiding wordt de verantwoordelijkheid gedeeld.”

Wel voegt Gedeputeerde Staten eraan toe dat de spreidingswet onderdeel moet zijn van ‘een evenwichtig migratiebeleid;: “Waaronder regulering van de instroom.”

Video Vereniging Nederlandse Gemeenten:

Afbeelding
Veilig Verkeer geeft 50-plussers gratis fietsles in Dronten 6 uur geleden
Avondvierdaagse Dronten.
Agenda maandag: Avond over geluid windparken, inschrijven voor avondvierdaagse 7 uur geleden
Wethouder Siert Jan Lap
Personeelsstop is eerste bezuiniging van Dronten op weg naar 'ravijnjaar' 2026 7 uur geleden