Lelystad Airport
Lelystad Airport Foto: © Maarten Heijenk

Ingezonden | Vliegveld Lelystad: Overlast ondervinden is niet de bedoeling

Algemeen

BIDDINGHUIZEN - “Niet doorgaan Vliegveld Lelystad is een verkeerde beslissing“, schreef de columnist Andy Houtkamp deze maand in DeDrontenaar.nl. Onderstaande reactie is van Jan Booij uit Biddinghuizen 

Andy snijdt hout op 14 februari, maar de spaanders vliegen wel alle kanten op, dit in tegenstelling tot de vliegtuigen van Lelystad Airport.

Het is duidelijk dat de politiek en de overheid de maatschappij weer hebben opgezadeld met een kostbare misser. Helaas niet de eerste en waarschijnlijk ook niet de laatste misser. Echter, de benadering in het artikel van Andy komt niet al te genuanceerd over.

In zijn artikel vraagt Andy zich af of de lezer misschien denkt of hij niet weet waar hij het over heeft. Nou, dat kan bevestigend worden beantwoord. Het aspect dat hij de milieuactivisten aanwijst als boosdoeners is wel wat erg kort door de bocht en heeft meer weg van aversie tegen dergelijke mensen dan dat het gestoeld is op reële afwegingen.

Het ligt meer voor de hand naar de overheid te wijzen die moeite (b)lijkt te hebben de wet- en regelgeving voldoende serieus te nemen. Regelgeving op het gebied milieu dateert al van de vorige eeuw, dus erg onverwacht kan het niet zijn dat ook een vliegveld daar rekening mee moet houden. Dat staat los van het wel of geen voorstander zijn van het  úpgraden’ van het vliegveld.

Neem het voorbeeld dat Andy geeft over het gaan wonen bij het station. Als je daarvoor kiest zou je niet over spoorweglawaai mogen klagen; maar dat is wel wat zwart-wit gesteld.

Zoals al eerder opgemerkt, er zijn wetten en regels en in de regels is onder andere aangegeven waaraan de geluidsisolatie van woningen bij spoorweg en verkeerslawaai moeten voldoen. Je mag dan ook verwachten dat als een woning bij het station wordt betrokken, je enig wooncomfort mag hebt. 

Je kunt last ervaren maar ‘overlast’ ondervinden is niet de bedoeling. Als de bewoner twijfelt mag hij klagen om duidelijkheid over deze klacht te krijgen. Dus ‘je had er maar niet moeten gaan wonen’ is wel een heel eenvoudige benadering. Helaas blijkt overigens in de praktijk dat de kwaliteit van woningen op het aspect van geluid dikwijls niet wordt gecontroleerd, maar dat even terzijde.  Neemt niet weg dat het ‘Not in my backyard’ syndroom zo hier en daar ook wel wat medicatie behoeft.

In het licht van zijn betoog nu maar hopen dat de dijk het niet begeeft. Maar ach, we hebben ervoor gekozen hier te gaan wonen.

Terug naar het vliegveld. Het is natuurlijk triest dat het zover heeft moeten komen. Net zo als die andere schandalen mag de politiek zich dit aantrekken. En wat de toekomst betreft? Een prijsvraag uitschrijven voor ideeën, dan hebben we er mogelijk nog wat plezier van.

Jan Booij
Biddinghuizen

Asv Dronten
Asv Dronten maakt zich op voor kraker, vanmiddag in Apeldoorn 21 uur geleden
Wethouder Duvekot
Peter Duvekot: Jongerenwerk Biddinghuizen kan vanaf mei aan de slag aan De Dreef 21 uur geleden
De officiële opening van de tulpenroute in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er zaterdag te doen? Beleeftuin, tulpenroute, concerten, campers 22 uur geleden