Afbeelding

Mogelijk extra huurwoningen naar vluchtelingen in Dronten

Algemeen

DRONTEN - Burgemeester Aat de Jonge heeft de provincie en het rijk toegezegd dat de gemeente Dronten gaat kijken naar mogelijkheden om meer vluchtelingen te huisvesten in sociale huurwoningen.

In opdracht van het kabinet heeft de Commissaris van de Koning de burgemeesters in Flevoland gisteren opgeroepen om te kijken of er meer statushouders gehuisvest kunnen worden in sociale huurwoningen. ,,Wij gaan ons daarvoor inspannen'', aldus Aat de Jonge.

50% moet doorstromen

In antwoord op een vraag van Suzanne Stoop (PvdA) vertelde de burgemeester dat bijna de helft van de huidige bewoners van AZC's eigenlijk moet doorstromen naar een woning.

De gemeenten moeten ieder jaar een vastgesteld aantal statushouders huisvesten en de gemeente Dronten zit hiervoor dit jaar, dankzij de inzet van OFW, goed op schema.

Vreselijk dilemma

Het kabinet wil nu echter de mogelijkheden voor het huisvesten van vluchtelingen verruimen en de procedures versnellen. Het leidt volgens Aat de Jonge tot een 'vreselijk dilemma': ,,Mensen die al langer wachten op een sociale huurwoning zeggen: we worden gepasseerd of ingehaald door mensen vanuit de AZC's.''

De burgemeester wil die situatie proberen te voorkomen: ,,En daar gaan we Nederland-breed een inspanning voor leveren.''