Raad Dronten maakt einde aan vrijage: ,,Zwolle heeft z'n eigen shit''
Raad Dronten maakt einde aan vrijage: ,,Zwolle heeft z'n eigen shit'' brugmedia.nl

Raad Dronten maakt einde aan vrijage: ,,Zwolle heeft z'n eigen shit''

Algemeen

DRONTEN - CDA, VVD en SP hebben vanavond een einde gemaakt aan de vrijage van de gemeente Dronten met de regio Zwolle. Gesteund door de socialisten verwierpen de grootste coalitiepartijen het voorstel van het college van B en W om toe te treden tot de arbeidsmarktregio Zwolle.

B en W wilden toetreden tot de arbeidsmarktregio Zwolle, maar stelden wel voor om eerst de voor- en nadelen nog even goed op een rijtje te zetten.

Uitgerekend de twee grootste coalitiepartijen zien het helemaal niet zitten om Flevoland te verlaten. Zij hadden al eerder aangekondigd tegen het voorstel van het college te stemmen. Tijdens de raadsvergadering van vanavond hielden zij voet bij stuk. Het was daarom vooral van belang hoe de tweemansfractie van de SP zou stemmen. Zij zouden de doorslag geven.

Wishful thinking

SP-fractievoorzitter Jan den Boer liet er vanaf het begin geen enkele twijfel over bestaan dat hij een overstap naar Zwolle helemaal niet ziet zitten. Hij wilde garanties dat Dronten er niet op achteruit zou gaan. Het college kon die garanties nog niet geven. ,,Het is allemaal gebaseerd op aannames, het is te mager'', vond Den Boer, ,,Een dergelijk besluit moet op feiten gebaseerd zijn. Het college verwacht een positief effect, maar dat is gebaseerd op wishful thinking.''

,,We gaan de mist in'', vervolgde de SP'er. Hij gaf het college de opdracht te gaan bouwen aan iets moois in Flevoland: ,,Zoek niet je heil daar waar het mogelijk iets beter zou kunnen zijn. Die anderen hebben hun eigen sores, wij moeten het met elkaar in Flevoland zien te redden. Zwolle zit niet op ons te wachten, die hebben hun eigen shit.''

Vervolgonderzoek

De fracties van Leefbaar Dronten, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie hadden in een amendement gevraagd om een vervolgonderzoek. Jan den Boer veegde de vloer aan met dat plan: ,,Er is al genoeg onderzoek gedaan. Alleen... de resultaten staan een aantal raadsleden niet aan. En dus willen zij een vervolgonderzoek. Wat als deze resultaten u ook niet aanstaan? Komt er dan wéér een vervolgonderzoek?''

Het CDA gaf aan dat ze de zaak nog wel nader onderzocht wilden zien. Het amendement van de vier partijen vroeg ook om een vervolgonderzoek, maar stemde tevens in met het voornemen om toe te treden tot Zwolle. Paul Vermast (GroenLinks) vroeg om een schorsing van de vergadering om de vier partijen op één lijn te krijgen met het CDA.

Die bemiddelingspoging haalde echter niets uit: VVD, CDA en SP stemden tegen het voorstel van B en W, Leefbaar Dronten, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en D66 stemden vóór. Daarmee werd het voorstel verworpen.