Afbeelding

Biddinghuizen doet nieuwe poging om museum van de grond te krijgen

Algemeen

BIDDINGHUIZEN ? Er wordt opnieuw gewerkt aan de realisatie van een museum in Biddinghuizen, net als enkele jaren geleden. Het museum moet worden ondergebracht in de Cultuurbank, de voormalige Rabobank. Centraal in de plannen staat de Flevowand, het zestig meter lange wandkleed over de geschiedenis van het Zuiderzeegebied.

In Biddinghuizen bestond voorheen het plan om de voormalige Rabobank om te bouwen tot Cultuurbank. Dat moest gebeuren met subsidies, sponsoring en inzet van de bewoners.

Toen het dorp een Europese subsidie kreeg toegezegd voor het exposeren van het wandkleed in de Cultuurbank, leek het plan indertijd gerealiseerd te kunnen worden. Een eis van Europa was echter dat de gemeente zou meebetalen. Voor dat laatste stak de gemeenteraad in 2010 een stokje. Zij besloten om geen subsidie te geven en daarmee viel het plan in duigen. ,,Een gevoelige en pijnlijke beslissing'', zegt de stichting De Flevowand vijf jaar later.

Prominente plaats

Inmiddels is het voormalige bankgebouw eigendom van Gert Jan van Tilburg uit Biddinghuizen, die tevens voorzitter is van de stichting De Flevowand. Van Tilburg wil van de Cultuurbank alsnog een museum maken, waarin het zestig meter lange wandkleed een prominente plaats moet krijgen.

Hij hoopt op ?voortschrijdend inzicht' bij de gemeenteraad: ,,Zodat Biddinghuizen dit project toch opnieuw kan aanvragen en de nodige cofinanciering een volmondig ja krijgt.''

Over de verdere invulling van het museum wordt nog nagedacht, maar secretaris Hanneke de Zwaan van de Flevowand bevestigt dat het stichtingsbestuur enthousiast is over het plan van haar voorzitter.

Borduurmarathon

Er wordt in Biddinghuizen al ruim tien jaar gewerkt aan het wandkleed. In totaal 25 borduursters zijn er iedere week gedurende vijf dagdelen druk mee. Het afgelopen weekeinde hielden de dames weer een 24-uurs borduurmarathon.

Het is de bedoeling dat de Flevowand op 14 juni 2018 klaar is. Op die dag bestaat de wet op de inpoldering van de Zuiderzee precies 100 jaar.