Gemeente maakt zich geen zorgen om geleende Lixenberg-kunstwerken
Gemeente maakt zich geen zorgen om geleende Lixenberg-kunstwerken brugmedia.nl

Gemeente maakt zich geen zorgen om geleende Lixenberg-kunstwerken

Cultuur

DRONTEN - De gemeente is geen eigenaar van de bekende Lixenberg-kunstwerken in de kern van Dronten. Eigenaar Cyril Lixenberg is in januari overleden en dus moet er een nieuwe bruikleenovereenkomst worden afgesloten met de erven. Vooralsnog gaat de gemeente er van uit dat de kunstwerken gewoon in Dronten blijven.

In 1997, bij het 25-jarig bestaan van de gemeente Dronten, zijn er 25 kunstwerken van Cyril Lixenberg geplaatst in het openbaar gebied van Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant. Later werd daar nog een 26ste aan toegevoegd. De kunstwerken kenmerken zich door geometrische basisvormen, ā€˜gemanipuleerdā€™ door scheuren, knikken of rondingen.

De werken in Biddinghuizen, Swifterbant en het werk op de dijk bij Ketelhaven zijn eigendom van de gemeente. De werken van Lixenberg in de kern Dronten heeft de gemeente allemaal in bruikleen. De gemeente betaalt hiervoor geen vergoeding. Wel zorgt de gemeente voor het regulier onderhoud, zoals schoonmaken en klein herstel.

Geen haast

Na het overlijden van Lixenberg op 10 januari zijn er gesprekken geweest met de erven Lixenberg. ,,Het overleg is gericht op voortzetting van de bruikleenovereenkomst, maar partijen maken geen haastā€™ā€™, meldt Kees van Oosten van de gemeente Dronten.

Op zich zouden de erven kunnen besluiten om de kunstwerken op te eisen. ,,De kans daarop is op dit moment niet grootā€™ā€™, weet Van Oosten, ,,We verwachten voortzetting van de bruiklenen.ā€™ā€™

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 18 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 19 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 19 uur geleden