Afbeelding

Slechts één rijtje golfwoningen aangewezen als monument

Algemeen

DRONTEN - De erfgoeddesdkundigen van Het Oversticht hadden het liefst àlle golfwoningen aangewezen als monument. De gemeente heeft dat advies niet overgenomen en gaf slechts één rijtje Romke de Vrieswoningen de monumentenstatus.

De gemeente Dronten deed het afgelopen weekeinde voor 't eerst mee aan de Open Monumentendagen. Onderdeel was een wandeling onder leiding van erfgoeddeskundige Maartje van Hellemondt van Het Oversticht langs enkele monumenten in het centrum van Dronten.

Bij de discussie tussen Het Oversticht en de gemeente over de Romke de Vrieswoningen heeft de gemeente uiteindelijk gekozen voor de woningen, die in de eerste jaren tevens dienst deden als winkels. Voor de Drontenaren-van-het-eerste-uur onderscheidt dit rijtje zich hierdoor van de rest van de wijk.

Eenvoudige Wederopbouwarchitectuur

De woningen danken hun naam 'golfwoningen' aam de golvende structuur van de daken. Het Overzicht schrijft over de wijk (bron: Over>): ,,De kernen waren bij de inrichting voornamelijk bedoeld voor de huisvesting van landbouwarbeiders met grote gezinnen en een laag inkomen. Daar werd op ingespeeld door woningen te bouwen met ruime plattegronden en een kenmerkende, maar eenvoudige Wederopbouwarchitectuur.''

,,Een goed voorbeeld daarvan zijn de eerste woningen rond het centrum, zoals aan De Oost en de golfwoningen van Romke de Vries. Hun uiterlijk en opzet geven het specifieke tijdsbeeld weer van de eerste, oudste laag van Dronten. Zij vormen de karakteristiek en identiteit van Dronten.''

Afbeelding
Elektronische muziek op Lowlands: Van techno tot house, van trance tot latin club 1 uur geleden
Vorige winnaars van het Beste Idee van Dronten.
Wat is er donderdag te doen? Beste Idee, Swifterbant-zuid, Whitney Houston 2 uur geleden
Bol Van Staveren is verhuisd.
Nieuwe woningen aan De Noord merken niks van herrie van de Praxis. 2 uur geleden