Yvonne Kroonenberg: Geen terroristen, wel helden in Dronten

Algemeen

DRONTEN - Yvonne Kroonenberg heeft alle laaggeletterden die in Dronten de stap hebben gezet naar het Huis voor Taal uitgeroepen tot helden. De schrijfster is ambassadeur van het terugdringen van lees- en schrijfproblemen bij volwassenen. Zij was in Dronten voor de officiële opening van het Huis voor Taal.

In haar inleiding vertelde Yvonne Kroonenberg: ,,Een held is bijvoorbeeld, dat je in het vliegtuig zit en dan komt er een hele gevaarlijke terrorist. De held springt op, werkt hem tegen de grond en levert hem uit aan de politie. Nou is het heel lang geleden dat er een terrorist was in Dronten. Maar er zijn wel degelijk helden, er zijn zelfs tamelijk veel helden. En dat zijn jullie, de cursisten.

Het kost namelijk echt heel veel moed om de stap te zetten en te besluiten: ik ga leren lezen en schrijven. Wat ik misschien nooit heb gekund of wat ik verleerd ben, ga ik repareren. Daar heb je verschrikkelijk veel kracht voor nodig.

Hoe word je laaggeletterde?

Hoe word je laaggeletterde? Dat gaat als volgt: je bent òf nooit op school geweest òf je bent wel op school geweest, maar er zaten 40 kinderen in de klas. En degene die les gaf had helemaal geen tijd en aandacht voor jou. Je mocht de plantjes water geven en elke keer lieten ze je tenslotte maar over gaan omdat je anders te oud werd.

Òf je hebt het wel gekund, maar in je werk had je nooit nodig om iets te schrijven. Op een gegeven moment dacht je: ik voel me niet zo prettig als ik moet schrijven, straks maak ik een fout. Dan doe je het uiteindelijk nooit meer en dan kàn je het ook niet meer. Zo kun je sluipenderwijs laaggeletterd worden. En als je het eenmaal bent is het heel moeilijk om dat weer te repareren.

Verbloemen

Waar mensen die laaggeletterd zijn héél goed in zijn, dat is het verbloemen, zorgen dat niemand het ziet. Daar worden ze zó handig in, dat het steeds meer moed vergt om te zeggen: en toch ga ik het repareren, toch ga ik nu naar school en ga ik iemand worden die wèl leert lezen en schrijven.

Veel mensen die in Nederland zijn geboren denken: laaggeletterden zijn natuurlijk die buitenlanders. Nou, die buitenlanders hebben Nederlands als tweede en soms zelfs als derde taal. Vaak hebben ze op school Arabisch leren schrijven of Thais of Russisch en dan is het heel moeilijk om ons alfabet te leren. Die mensen zijn eigenlijk niet laaggeletterd, die zijn alleen laaggeletterd in de Nederlandse taal.

Trots op jezelf

Hoe dan ook: het is heel moeilijk om te besluiten om naar school te gaan. Maar als je eenmaal die stap gezet hebt, dan merk je hoe leuk het is, dat je verschrikkelijk kunt lachen met elkaar, dat het gezellig is en dat je hele nieuwe vrienden maakt.

Zoals jullie hier staan: wees alsjeblieft verschrikkelijk trots op jezelf. En voor zover jullie het zelf niet zijn, ben ik het voor jullie.''