Afbeelding

Criminelen in Swifterbant

Algemeen

Inbrekers kiezen ervoor om een rustig dorpje te bezoeken terwijl ze zelf vaak uit de stad komen. Soms alleen, maar steeds vaker ook samen of in een groepje. 2 jongens besluiten dat Swifterbant aan de beurt is. Ze verkennen de boel en er verdwijnen fietsen enz. Waar ze echter geen rekening mee hebben gehouden is: De Swifterbanters!
Wij dorpelingen herkennen vaak wel of je hier vandaan komt of niet. De sociale controle is groot genoeg om je dan in de gaten te houden. Meestal groeten we je dan even, ook als je een petje en een hoodie draagt. Er zijn bij ons namelijk ook jongeren met die modesmaak. Het verschil is dat zij je aankijken en groeten zoals we dat doen in Swifterbant.
Dinsdag wordt het 2-tal snel gesignaleerd. Deze keer zet iemand het op Facebook Swifterbant, een groep met 1200 dorpelingen verspreid over heel Swifterbant, en zij doet meteen een melding bij de politie. Vanaf dat moment kan je de jongens live volgen. Heel Swifterbant weet waar ze zijn, hoe ze er uit zien en wie ze tegenkomen. Sociale controle 2.0 noem ik het maar. Op een gegeven moment wordt het een spannende TV-detective om te volgen, zelfs met beelden waarop de verdachten zijn gefotografeerd.
Als de jongens toch tuinen in gaan zijn de Swifterbanters het zat. Ze komen in actie. Dat wil zeggen dat er altijd 1 of 2 personen zijn die dat doen. Ik noem geen namen, maar natuurlijk weten we als dorpelingen wie dat waren en wat deden ze het goed. Geen overmatig geweld, maar wel adequaat optreden.
Voor de volledigheid zal ik nog even aangeven dat het hier gaat om verdachten, omdat ze nog niet veroordeeld zijn. Maar Swifterbant maakt geen onderscheid. Wij zien iedereen, groeten iedereen en je krijgt terug wat je geeft. Vriendelijke mensen kunnen veel vriendelijkheid verwachten in Swifterbant, maar stoute mensen ??.. Tja.
Mijn tip voor zij die kwaad willen. Doe aan kansberekening en weet dat je in Swifterbant geen schijn van kans hebt. Groeten van een oplettend Swifterbant.