De huidige brug bij Roggebot
De huidige brug bij Roggebot ©maartenheijenk.nl

47 miljoen voor knooppunt Roggebot, brug blijft bottleneck

Algemeen

DRONTEN - De provincies Flevoland en Overijssel gaan zo’n 47 miljoen euro investeren in het verkeersknooppunt Roggebot. Eén belangrijke bottleneck blijft echter bestaan: de huidige brug wordt weliswaar in 2020 vervangen door een nieuwe, maar het blijft een lage brug die regelmatig omhoog moet.

De sluis verdwijnt bij Roggebot en iets ten zuiden van de huidige brug komt een nieuwe brug. ,,We hebben onderzocht of het een 7 meter hoge brug moest worden, een 13 meter hoge brug, een aquaduct of een tunnel’’, zegt projectleider Maurice Lunenborg.

7 meter hoge brug

Uiteindelijk is er gekozen voor een 7 meter hoge brug. Die zeven meter is iets hoger dan de huidige brug en dat betekent dat er meer scheepvaartverkeer onderdoor kan.

Volgens Lunenborg is er voor deze oplossing gekozen na een kosten-batenanalyse. Het is evident dat een lage brug de goedkoopste oplossing is, maar hoe zijn de baten berekend? ,,De vertragingskosten voor het wegverkeer zijn de baten’’, antwoordt de projectleider.

Hij ontkent overigens dat de brug momenteel voor de meeste opstoppingen zorgt: ,,Het is niet alleen de brug, het is vooral de combinatie van de brug met de rotonde er dicht tegenaan.’’

Sobere oplossing

Het was de ambitie om bij Roggebotsluis een weg aan te leggen met twee keer twee rijstroken. Nu minister Melanie Schultz van Haegen de handen er van heeft afgetrokken, moet het project vrijwel volledig door de twee betrokken provincies betaald worden. Zij hebben daarom voor een meer sobere oplossing gekozen. Het betekent dat de nieuwe brug uit twee rijstroken en een parallelweg zal bestaan.

,,Mocht er op den duur toch een weg van twee keer twee rijstroken komen, dan komt er een tweede brug naast’’, legt Maurice Lunenborg uit, ,,Daar wordt bij de aanleg meteen rekening mee gehouden.’’

Provincie wordt eigenaar

Zoals DeDrontenaar.nl gisteren meldde (’Brug Roggebotsluis blijft tot na 2020 in de spits open gaan‘) wordt de provincie Flevoland de eigenaar van de nieuwe brug.

Het betekent dat de brugwachter opdracht krijgt om het scheepvaartverkeer tijdens de spits niet door te laten. De provincie heeft aangekondigd dat het wegverkeer voorrang krijgt.

Knooppunt Roggebot

Het dossier ‘knooppunt Roggebot’ van DeDrontenaar.nl. #knooppuntroggebot

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 1 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 2 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 2 uur geleden