'Scootmobiel-affaire': gemeente loopt duizenden euro's mis
'Scootmobiel-affaire': gemeente loopt duizenden euro's mis brugmedia.nl

'Scootmobiel-affaire': gemeente loopt duizenden euro's mis

Algemeen

DRONTEN - De gemeente Dronten int al sinds 2012 een veel te lage eigen bijdrage voor het gebruik van scootmobielen. Wethouder Peter van Bergen kon donderdag nog niet zeggen om hoeveel gevallen het gaat. Inmiddels is duidelijk dat het circa 220 gevallen en dus vele duizenden euro's betreft. Daar komen de andere vervoershulpmiddelen dan nog bij.

De gemeente heeft tot twee keer toe (in 2012 en 2013) een verhoging van de eigen bijdrage voor vervoershulpmiddelen niet doorberekend.

Dat het om veel geld gaat, blijkt uit het voorbeeld van Hanneke Hoogeveen, die deze week als klokkenluider fungeerde. Zij heeft over de afgelopen vier jaar ruim 4.000 euro te weinig betaald.

Kwijtschelden

B en W hebben besloten om dit kwijt te schelden, niet alleen bij mevrouw Hoogeveen, maar ook bij alle andere betrokkenen. Pas op 1 november krijgt iedereen de juiste tarieven doorberekend.

Wethouder Van Bergen kon donderdag in antwoord op vragen van Suzanne Stoop (PvdA) nog geen aantallen noemen. Hij zei dat het ?in een aantal gevallen en misschien wel een heleboel gevallen? niet goed is gegaan. Johan van der Zee, gemeentelijk projectleider WMO, meldt inmiddels dat het om circa 220 gevallen gaat.

Iedereen is bijdrage verschuldigd

,,Iedereen met een scootmobiel is een eigen bijdrage verschuldigd'', schrijft Van der Zee, ,,Sommige inwoners zullen in feite geen bijdrage betalen omdat hun maximale eigen bijdrage al aan een andere voorziening opgaat. Als inwoners bijvoorbeeld hulp bij het huishouden en begeleiding ontvangen en daarnaast een scootmobiel hebben, betalen ze dus 1 bijdrage afhankelijk van hun inkomen en vermogen. Inwoners met een inkomen op bijstandsniveau krijgen de eigen bijdrage vergoed door de bijzondere bijstand.''

,,Omdat inwoners gebruik maken van meerdere voorzieningen is de eigen bijdrage niet terug te specificeren naar een voorziening. Er zijn circa 220 inwoners die alleen een scootmobiel hebben en alleen daarvoor (afhankelijk van inkomen en vermogen) een eigen bijdrage betalen.''

Hulpmiddelenzorg

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 10 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 10 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 11 uur geleden