Gemeente maakte blunder op blunder in 'scootmobiel-affaire'
Gemeente maakte blunder op blunder in 'scootmobiel-affaire' brugmedia.nl

Gemeente maakte blunder op blunder in 'scootmobiel-affaire'

Algemeen

DRONTEN - Wethouder Peter van Bergen is gisteravond in de gemeenteraad door het stof gegaan inzake de 'scootmobiel-affaire'. De gemeente heeft drie keer geblunderd: er is geen enkele communicatie geweest en tot twee keer toe is een besluit over die bijdrage niet doorberekend aan de gebruikers.

Hanneke Hoogeveen beklaagde zich maandag in een interview met DeDrontenaar.nl over de verhoging van de eigen bijdrage voor haar scootmobiel van 30 naar 115 euro per vier weken. Na maandenlang niets te hebben gehoord van de gemeente, werd er vorige week opeens 700 euro van haar rekening gehaald. Daarover was volgens haar niet gecommuniceerd.

Wethouder Peter van Bergen moest erkennen dat de gemeente tot drie keer toe fouten had gemaakt. Volgens hem hebben medewerkers van de gemeente inmiddels excuses aangeboden aan mevrouw Hoogeveen.

Misschien wel een heleboel gevallen

In antwoord op vragen van Suzanne Stoop (PvdA) zei de wethouder dat het "in een aantal gevallen en misschien wel een heleboel gevallen" niet goed is gegaan. De gemeente bekijkt momenteel de dossiers: ,,Als we fouten aantreffen gaan we communiceren met de mensen en vanaf november de juiste eigen bijdrage innen.''

Van Bergen erkende, dat er geen enkele communicatie met Hanneke Hoogeveen is geweest over de verhoging van haar scootmobiel-bijdrage van 30 naar 115 euro per vier weken. ,,Daar schrik ik van'', reageerde Suzanne Stoop (PvdA), ,,want de raad heeft juist zo de nadruk gelegd op die communicatie.''

Niet in rekening gebracht

Volgens de wethouder klopt die 115 euro. In 2012 is de gemeente met een nieuwe leverancier in zee gegaan en werden de scootmobielen duurder. Die verhoging is echter nooit in rekening gebracht bij de gebruikers. Eigenlijk had mevrouw Hoogeveen dus al sinds 2012 het hogere bedrag moeten betalen.

Een derde blunder is het niet doorberekenen van een besluit uit 2013. Tot die tijd hoefde er na 6 jaar geen eigen bijdrage meer betaald te worden, sindsdien moet er betaald worden zo lang de scootmobiel gebruikt wordt. Ook dit geld is nooit geïnd.

Kwijtschelden

Nu de blunders aan het licht zijn gekomen, hebben B en W besloten de achterstallige betalingen kwijt te schelden: ,,Vanaf november gaan wij weer een eigen bijdrage innen.'' Voor Hanneke Hoogeveen betekent het dat zij de 700 euro krijgt teruggestort.

,,Je betaalt dus ongelofelijk veel geld voor een voorziening die dat helemaal niet waard is?'', wilde Suzanne Stoop voor de zekerheid weten. ,,Als je een hoog inkomen hebt, dan klopt dat inderdaad'', antwoordde wethouder Van Bergen.

Hulpmiddelenzorg

Het UWV-kantoor in Almere.
Aantal WW-uitkeringen daalt in maart, maar is nog wel hoger dan vorig jaar 9 uur geleden
De Aldi in winkelcentrum Suydersee.
Wat is er vrijdag te doen? Winkelactie voedselbank, prinses Belle, lezing filosoof 10 uur geleden
In De Meerpaal kan niet meer worden gestemd.
Verkiezingen: Niet meer stemmen in De Meerpaal, de Reaal-kantine en De Hoeksteen 10 uur geleden