Lof-serenades niet via internet maar in de publieke ruimte
Lof-serenades niet via internet maar in de publieke ruimte brugmedia.nl

Lof-serenades niet via internet maar in de publieke ruimte

Cultuur

BIDDINGHUIZEN - De Flevoboulevard is weer een kunstwerk rijker. Vrijdag is het Monument voor Prima Mensen van Domenique Himmelsbach de Vries onthuld. Dit kunstwerk is onderdeel van de Flevo Ku(n)st Boulevard, een kunstroute tussen Biddinghuizen en Zeewolde bestaande uit monumenten, eerder gerealiseerde kunstwerken en een toevoeging van nieuwe kunstwerken.

Verslag stichting Flevokunstboulevard:

,,Op de dijk aan het Veluwemeer staat het Monument voor Prima Mensen. ?Op internet heerst een vrijblijvend engagement van ?liken'. Deze vrijblijvendheid moet verbroken worden en vertaald worden naar lof-serenades in de publieke ruimte!'' Zo stelt sociaal kunstenaar Himmelsbach de Vries.

Het kunstwerk is een betonnen homepage voor de prima mens; een gedenkplek voor inspirerende kunstenaars, schrijvers, goeroes en vrienden. ?Er zijn zo veel mensen die mooie dingen initiëren zonder dat ze daar een pluim voor ontvangen of dat iemand er van hoort. Door een persoonlijke huldiging wil ik de warme en persoonlijke kant van de mensheid belichten.'' Het kunstwerk zal gedurende de tijd steeds meer groeien en zo een groep van prima mensen gedenken.

De eerste namen van bekende en onbekende Nederlanders liggen al aan de voet van het monument. Onder de ?Eerste Prima Mensen? vallen bijvoorbeeld in willekeurige volgorde de namen van de eerste ?Prima Mensen?.

De eerste vijf namen

Mevr. Tabitha Mann, initiatiefneemster van FlevoKu(n)stBoulevard en eerste kunstenaar met het kunstwerk ?Polder pioniersvrouw? aan de Flevokunstboulevard.

Dhr. E. Tietema, één van de eerst bewoners en ondernemers van Biddinghuizen. Vanaf 1963 verkoopt de fa. Tietema brood in de gemeente Dronten en Flevoland.

Dhr. H. Tiesenga, oud-dijkgraaf van het Waterschap Zuiderzeeland,

Dhr. J. Mulder, voormalig directeur-eigenaar van MOJO en ontwikkelaar in de oostkant van Dronten,

Mevr. A. Haverkort-Cortvriendt, oud voorzitster en mede oprichtster van de Stichting FlevoKu(n)stBoulevard.

Iedereen kan in de toekomst een prima mens aandragen via www.monumentvoorprimamensen.nl. Een voorwaarde is dat tien andere personen de voordracht moeten steunen en de naam wordt voorgedragen aan de commissie. Deze zal bepalen aan de hand van criteria of de naam wel of niet geplaatst wordt . Een prima mens wordt dan geëerd met zijn of haar naam op een tegel die bij het kunstwerk wordt gelegd. Meer informatie over de gehele kunstroute is te vinden op www.flevokunstboulevard.nl.''