Swift'64 wint van tweedeklasser, BAS en Reaal verliezen

DRONTEN - Drie van de vier voetbalclubs uit de gemeente Dronten speelden gisteren hun eerste officiële wedstrijd van het seizoen, alle drie voor de beker tegen een tweedeklasser. Swift'64 won, BAS en Reaal leden nederlagen.

Unicum - Swift'64 1-3 (1-1).
,,Een heerlijke en dikverdiende overwinning'', juichte trainer Patrick Posthuma na afloop, ,,Een prima teamprestatie.'' Swift kwam in de 43e minuut op voorsprong door Bas van Spronsen, maar nog voor de thee maakten de Lelystedelingen gelijk. Na de rust besliste Tom Roskam de wedstrijd met doelpunten in de 49e en de laatste minuut.

IJVV - Reaal 5-3 (2-1).
,,De Reaalisten verstopten zich niet in deze wedstrijd, toonden lef en bezorgden de tweedeklasser een lastige avond'', schrijft Reaal-verslaggever Klaas Huisman (zie het verslag hieronder). Reaal kwam in IJsselmuiden in de vijfde minuut op voorsprong door Jeffrey van den Brakel. IJVV zette dat nog voor de rust recht: 2-1. Direct na rust scoorde Danny Mol de 2-2, waarna de thuisploeg in een tijdsbestek van vijf minuten uitliep naar 5-2. Vlak voor tijd maakte nieuwkomer Niels Willems de 5-3.

DOS Kampen - BAS 1-0 (1-0).
Het enige doelpunt van de wedstrijd viel al in de vierde minuut, toen DOS uit een corner vogelvrij kon inkoppen. De Kampenaren waren in het eerste half uur sterker, maar in het vervolg kreeg ook BAS volop kansen. ,,BAS toont wilskracht'', concludeert de eigen website.

Standen in de poules:
Reaal: IJVV 1-3; Lelystad'67 1-3; ESC 1-0; Reaal 1-0.
BAS en Swift: Swift'64 1-3; DOS Kampen 1-3; BAS 1-0; Unicum 1-0.

Zie ook:
- Voetbalarchief van DeDrontenaar.nl.
- Voetbalprogramma.

Verslag IJVV - Reaal Dronten door Klaas Huisman (Reaal):

Reaal Dronten heeft zijn eerste bekerwedstrijd met 5 - 3 verloren van tweedeklasser IJVV. De rood zwarte duivels kwamen verrassend sterk uit de startblokken en namen via Jeffrey vd Brakel brutaal de leiding.
De Reaalisten verstopten zich niet in deze wedstrijd, toonden lef en bezorgden de tweedeklasser een lastige avond.
Met name in de eerste helft creeerde Reaal Dronten veel gevaar in de snelle counter en stond het positioneel en organisatorisch goed bij de rood zwarte duivels.
De linies stonden dicht op elkaar en de verdedigers speelden compact en kort op de bal om de opbouw van IJVV te ontregelen.
Gaandeweg gaf het kwaliteitsverschil en handelingssnelheid toch nog de doorslag in deze wedstrijd, maar dit ging niet zonder slag of stoot.
In de eerste helft zorgde de luchtmacht van IJVV met twee rake kopballen voor een 2 - 1 voorsprong waarna direct na rust Danny Mol op zijn laatste krachten de doelman omspeelde voor de 2 - 2 gelijkmaker.
Heel eventjes leek een bekerstunt in de maak, maar halverwege de tweede helft ging in een tijdsbestek van vijf minuten alles mis wat er mis kon gaan waardoor IJVV wist uit te lopen naar een 5 - 2 voorsprong.
De Drontenaren herpakten zich weer, deelden plaagstootjes uit en bleven hun huid zo duur mogelijk verkopen.
De dappere en strijdvaardige Reaalisten gaven zich niet gewonnen en toonden lef, veerkracht en mentale weerbaarheid.
In de slotfase zorgde uitblinker Niels Willems voor de pleister op de bloedende wond door de 5 - 3 aansluitingstreffer te maken.
De rood zwarte duivels kunnen met opgeheven hoofd terugkijken op een leerzame en enerverende avondje bekervoetbal.

De opstelling van IJVV IJsselmuiden:
Jasper Fix, Jelle van Putten, Danny vd Berg, Gerjon vd Berg, Marc van Dieren, Eddo Wesselink, Jorian Wellenberg ( 80e Sonke de Velde ), Lennard de Velde, Tom Bruintjes ( 70e Joghem de Wilde ), Marvin de Ruiter ( 46e Roelof vd Berg ) & Chiel Buikema.
Trainers: Brugt Bergsma & Albert Leusink
Teammanagers: Wim Selles & Ronnie Snippe
Verzorgers: Antoine de Kleine & Eddy Sluiter
Assistent scheidsrechter: Jan Willem Westendorp

De opstelling van Reaal Dronten:
Dean Dillon Bolink, Nick Hoekman, Stefan Wermers, Will vd Zande, Ouahib Akhiyate, Ruben Geerts, Ayrton Neyenhuis ( 70e Kevin Dolman ),
Niels Willems, Remco Drenth ( 70e Lesley Pankl ), Jeffrey vd Brakel & Danny Mol ( 48e Maarten Kempenaar )
Wissels: Maarten Kempenaar, Lesley Pankl & Kevin Dolman.
Afwezig: Machiel Werkman, Marc Otten, Niek Bakker, Danny de Busser, Jan Aart Straver, Marten Sparreboom & Mo Elmorabit.
Trainers: Henk Posthuma & Martijn Bos
Teammanagers: Klaas Huisman & AJ Ekkelboom
Assistent scheidsrechter: Fred vd Brakel

De scheidsrechter: Dhr. Blok uit Hattem
Toeschouwers: 150

Trainer Henk Posthuma had zijn mannen bemoedigend toegesproken en op het hart gedrukt om vooral vanuit de organisatie te blijven voetballen en vertrouwen te hebben in eigen kracht en kwaliteiten.
De linies stonden kort en compact op elkaar om in een vroeg stadium de opbouw van IJVV te ontregelen.
De thuisploeg probeerde het intiatief naar zich toe te trekken en verscheen twee keer voor het doel van Dean Dillon Bolink.
Een vrije trap van Eddo Wesselink miste alle richting en zeilde naast het doel en een voorzet op de boomlange Tom Bruintjes werd in twee instanties gekeerd door Reaal doelman Dean Dillon Bolink.
In de 5e minuut zorgde Jeffrey vd Brakel op aangeven van Niels Willems voor de ultieme droomstart door Reaal heel brutaal op een 0 - 1 voorsprong te zetten.
Hier ging een splijtende dieptepass van Niels Willems aan vooraf die in de loop door Jeffrey vd Brakel werd meegenomen en heel subtiel tegen de touwen werd gewerkt voor de snelle 0 - 1 voorsprong.
Kort hierop had IJVV het antwoord alweer klaar liggen maar de spetter van topscorer Chiel Buikema trof geen doel en spatte via binnenkant paal terug in het veld. Hiermee was de toon gezet voor een interessante avondje bekervoetbal.
In de 16e minuut vond Niels Willems met een fluwelen pass de juiste opening door Jeffrey vd Brakel opnieuw op avontuur te sturen.
Op volle snelheid omspeelde Jeffrey vd Brakel de doelman van IJVV, maar de hoek werd te moeilijk en zijn inzet ging over het doel.
Uit de directe tegenstoot was IJVV aanvaller Chiel Buikema iedereen te snel af waarna deze rappe buitenspeler vanuit de korte hoek probeerde te scoren.
Met een geweldige reflex stond Dean Dillon Bolink op de goede plek om de harde inzet van Chiel Buikema tot corner te verwerken.
Bij deze corner ging de luchtmacht van IJVV mee naar voren waarbij verdediger Gerjon vd Berg boven iedereen uittornde om met een rake harde kopbal Dean Bolink te passeren voor de 1 - 1 gelijkmaker.
De Reaalisten waren niet onder de indruk van deze 1 - 1 gelijkmaker en bleven via Jeffrey vd Brakel, Remco Drenth en Danny Mol gevaarlijk op de snelle counter loeren.
Op het middenveld werden door Ruben Geerts & Ayrton Neyenhuis pittige duels uitgevochten en zorgde Niels Willems voor de aanvoer richting de voorste linies.
Een schitterende dieptebal van Niels Willems op Danny Mol werd ternauwernood tot corner verwerkt en de doelman van IJVV moest aan de bak om een hoge bal van Nick Hoekman onschadelijk te maken.
De thuisploeg had met Jorian Wellenberg, Lennard de Velde en aanvaller Chiel Buikema veel klasse en snelheid in huis, maar de verdediging van Reaal anticipeerde goed en stond als een solide pantserbrigade te verdedigen.
Met name Stefan Wermers en Will vd Zande hadden een pittige avond en kwamen lengte tekort om de luchtmacht van IJVV uit te schakelen.
In de 35e minuut ging de luchtmacht van IJVV weer naar voren toe en leverde een hoge voorzet van Marc van Dieren op Jorian Wellenberg de 2 - 1 voorsprong op voor IJVV. Met een enorme sprongkracht scoorde Jorian Wellenberg met een rake kopbal de 2 - 1 voor de rood witten.
In deze fase wankelde Reaal Dronten en kraakte en piepte het ijzeren gordijn. Reaal doelman Dean Bolink wist met zijn vingertoppen een afstandsschot van Chiel Buikema over de lat te tikken en stond even later op de goede plek om Tom Bruintjes van het scoren te houden.
Vlak voor rust wist Reaal Dronten weer een paar plaagstootjes uit te delen, maar snelle acties van Danny Mol en Jeffrey vd Brakel leverden niets op. Met een 2 - 1 stand voor IJVV gingen we rusten.

Trainer Henk Posthuma was goed te spreken over de eerste helft en gaf het team de opdracht om niet te ver naar voren toe te spelen.
De trainer haperde er ook op om niet in paniek te raken bij tegenslag en om vooral vanuit de eigen organisatie te blijven voetballen.
Met deze bemoedigende woorden kwamen de Reaalisten furieus en fanatiek uit de kleedkamer.
Meteen vanaf de aftrap dook Danny Mol gevaarlijk op voor het IJVV doel en leek zijn inzet via de doelman naast het doel te gaan, maar tot ieders ontzetting werd er een doeltrap gegeven.
Een getergde Danny Mol liet het hier niet bij zitten en zorgde in de 48e minuut met een slimme actie voor de 2 - 2 gelijkmaker.
Hier ging een subtiele steekbal van Jeffrey vd Brakel aan vooraf die in de loop door Danny Mol werd meegenomen.
Op zijn laatste tandvlees met een van pijn gewrongen gezicht omspeelde Danny Mol de doelman van IJVV voor de 2 - 2 gelijkmaker.
Trainer Henk Posthuma zag het pijnlijke gezicht van Danny Mol en bracht het 17 jarige jeugdtalent Maarten Kempenaar in de ploeg.
Tot aan de 60e minuut was er niets aan de hand en mochten de rood zwarte duivels op een bekerstuntje hopen, maar in vijf minuten tijd verslapte de concentratie en sloeg IJVV genadeloos toe.
In de 60e minuut glipte Chiel Buikema op volle snelheid door de verdediging van Reaal waarna zijn voorzet via verdediger Will vd Zande in het eigen doel verdween voor de 3 - 2 voorsprong voor IJVV.
In de 62e minuut maakte Reaal verdediger Stefan Wermers een overtreding op de slimme IJVV aanvaller Roelof vd Berg wat IJVV een strafschop opleverde.
Deze strafschop van Chiel Buikema werd in eerste instantie fraai gestopt door Reaal doelman Dean Bolink, maar in de rebound scoorde Roelof vd Berg alsnog de 4 - 2 voor IJVV.
In de 64e minuut scoorde Roelof vd Berg op aangeven van Tom Bruintjes uit een perfecte aanval de 5 - 2 voor IJVV en was deze wedstrijd beslist.
Trainer Henk Posthuma bracht nog Kevin Dolman en Lesley Pankl in de ploeg en deed wat omzettingen om het tij te keren.
De Drontenaren gaven zich nog niet gewonnen en bleven proberen om nog iets terug te doen, maar de eindpassing was te onzuiver.
Met name Ruben Geerts, Ouahib Akhiyate en Niels Willems gingen voorop in de strijd en ook het jeugdtalent Maarten Kempenaar liet goede dingen zien.
Tot tweemaal aan toe werd een Reaal aanval wegens vermeend buitenspel afgefloten, maar vlak voor tijd scoorde Niels Willems op fraaie wijze met een harde schuiver de 5 - 3 aansluitingstreffer.
In de blessuretijd had Ruben Geerts nog iets moois in zijn gedachten toen hij de doelman van IJVV iets te ver voor zijn doel zag staan, maar doelman Jasper Fix was net op tijd terug.
Reaal Dronten verliest zijn eerste bekerwedstrijd met 5 - 3 van IJVV, maar kan met trots en opgeheven hoofd terugkijken op een leerzame avondje bekeravond.
Het gehele team verdiend een groot compliment voor het vertoonde spel. Aanvaller Danny Mol viel geblesseerd uit en laten we hopen dat zijn blessure meevalt.
Man of the Match: Breekijzer Ruben Geerts!

Komende zaterdag is het eerste elftal vanwege het Lowlands festival vrij, maar volgende week dinsdagavond wacht het tweede bekerduel.
De bekerwedstrijd Reaal Dronten - ESC Elburg begint dan om 19:00 uur op sportpark De Munten te Dronten.