Oplichters eisen ? 2.000 na twee uurtjes schoorsteenvegen
Oplichters eisen ? 2.000 na twee uurtjes schoorsteenvegen brugmedia.nl

Oplichters eisen ? 2.000 na twee uurtjes schoorsteenvegen

112

BIDDINGHUIZEN - De wijkagent in Biddinghuizen waarschuwde de afgelopen week voor "agressieve schoorsteenvegers". In een toelichting vertelt hij dat het om drie maan gaat, die vooral verbaal agressief zijn en na twee uurtjes werk een rekening presenteren van bijna tweeduizend euro.

Wijkagent Jaap Glastra kreeg vrijdag een melding van een ouder echtpaar. Zij vertelden dat het drietal de afgelopen periode ook bij andere senioren in hun straat heeft toegeslagen.

Geen van allen hebben zij aangifte gedaan. ,,Want je zit in een grijs gebied'', erkent de wijkagent. De actie van het trio heeft echter alle kenmerken van oplichting en afdreiging.

Ga maar kijken

Hoe gaan de heren te werk? ,,Ze belden aan en brachten het alsof er gevaar was voor koolmonoxidevergiftiging''. verte;t Glastra, ,,Deze mensen waren bang voor hun veiligheid en zeiden: ga maar kijken. Vervolgens ging er één man het dak op en die kwam even later terug met de mededeling dat er ook stormschade was.''

Later vertelden ze dat er nog meer aan de schoorsteen moest gebeuren. ,,En dat gebeurt dan allemaal met een toon van: je mòet dit laten doen.''

Toen de bewoners de rekening gepresenteerd kregen, wisten ze dat het niet in de haak was. Het volledige bedrag kon niet in één keer gepind worden. ,,Maar de volgende dag stonden twee van de drie mannen alweer voor de deur met het verhaal dat ze de rest van het geld moesten hebben, anders zouden zij worden ontslagen'', vertelt de wijkagent.

Waarschuwing

De gedupeerden betaalden niet het volledige bedrag. Ze klopten bij de politie aan in de hoop dat er een waarschuwing uitgaat naar hun dorpsgenoten.

Jaap Glastra is daar blij mee: ,,Vooral omdat ze vertelden dat het in hun straat vaker is gebeurd. En ik weet ook van gevallen in omliggende plaatsen. Het geeft mij de kans om de mensen te waarschuwen.''

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 9 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 9 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 10 uur geleden