Afbeelding
Picasa

Cultuurfondsen en Lelyprijs leuren met hun geld in Dronten

Algemeen

DRONTEN - Zowel het Prins Bernhard Cultuurfonds als het Han Lammers Fonds zijn naarstig op personen en instellingen in de gemeente Dronten waar ze hun geld aan kunnen geven. Het cultuurfonds gaat het komende jaar in ieder geval de Lelyprijs aan een Drontenaar geven.

Beide fondsen krijgen uit de hele provincie subsidie-aanvragen, behalve uit Dronten. De Lelyprijs gaat ieder jaar echter naar een organisatie, persoon of initiatiefgroep uit een van tevoren aangewezen Flevolandse gemeente. En het komende jaar is de gemeente Dronten aan de beurt.

Geen aanvragen uit Dronten

Het Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland gaf in het eerste kwartaal van dit jaar 30.000 euro aan 14 projecten op het gebied van cultuur en natuur. Het waren projecten uit alle gemeenten van de provincie, behalve uit Dronten.

Dit herhaalde zich in het tweede kwartaal. Begin deze maand verdeelde het fonds bijna 25.000 euro en waren er geen aanvragen uit de gemeenten Dronten en Zeewolde binnengekomen.

Maar 1x aan een Drontenaar

Het Han Lammers Fonds heeft soortgelijke ervaringen: ,,Al sinds 1999 wordt er jaarlijks een beurs uitgereikt, maar er is in al die jaren nog maar één beurs uitgereikt aan een Drontenaar.’’ In 2001 kreeg Bertolf Lentink een bijdrage voor de aanschaf van een gitaar.

Zowel het Han Lammers Fonds als het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn op het ogenblik weer op zoek naar nieuwe projecten om te subsidiëren. Beide fondsen hopen dat er nu ook aanvragen uit Dronten komen.

Lelyprijs 2016

In 2016 gaat er in ieder geval geld naar een Dronten als het gaat om de Lelyprijs. Dronten is namelijk aan de beurt voor de Lelyprijs. Het Prins Bernhard Fonds zoekt hiervoor personen, verenigingen of initiatieven “die zich onverplicht en buiten de beroepssfeer om gedurende langere tijd hebben ingezet voor de Flevolandse cultuur of natuur”.

De prijs is bedoeld als waardering voor de vrijwilligersactiviteiten en bestaat uit een bedrag van 2.500 euro, te besteden aan cultuur of natuur. Daarnaast krijgt de winnaar het kunstwerk ‘De Pluim’ van kunstenaar Jeroen Stok.

Sinds 1996

De Lelyprijs wordt sinds 1996 ieder jaar in steeds een andere Flevolandse gemeente. Vorig jaar ging de prijs naar Urk. Puck van der Zwan kreeg de prijs uitgereikt voor zijn verdiensten voor de Urker klederdracht.

Een jaar eerder was de Lelyprijs voor de vrijwilligersgroep van Open Podium Almere (O.P.A.) en het jaar daarvoor voor Dorée de Kruijk uit Lelystad.

Aanmelden voor de Lelyprijs kan via e-mail.

Bertolf Lentink