Archeologische opgraving bij Dronten.
Archeologische opgraving bij Dronten. Archieffoto

Het schip is uit de bodem verwijderd, de put is dichtgegooid

Algemeen

DRONTEN - Aan de Rietweg in Dronten is de opgraving van een vrachtschip uit de zeventiende eeuw afgerond. ,,En toen kwam er een einde aan zes weken opgraven... Het schip is uit de bodem verwijderd, de put is dichtgegooid en het team kan op vakantie.''

Tot op de laatste dag zijn er vondsten gedaan, zoals een zeilbalk, het onderste deel van het roer en een anker. ,,En de scherven aardewerk vliegen om je oren'', melden de onderzoekers in hun blog.

Mooie vondsten

De onderzoekers spreken over: ,,Mooie vondsten en een verrassend complete scheepsconstructie.'' Het werk is voor hen nog niet afgelopen. Zo is een deel van de scheepsconstructie verplaatst naar de Bataviawerf, zodat dit later kan worden getekend.

,,Nu breekt een periode van uitwerking aan: het vondstmateriaal wordt verder bestudeerd en de constructie wordt tot in de puntjes uitgewerkt zodat met alle beschikbare informatie het verhaal van die ene rampzalige dag in de tweede helft van de 17e eeuw kan worden verteld.''

Fieldschool

De opgraving is uitgevoerd door de International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland (IFMAF), een samenwerking tussen provincie Flevoland, gemeente Lelystad, Rijksuniversiteit Groningen, Nieuw Land en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 8 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 8 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 9 uur geleden