GGD meldt over 2014 één zelfmoord in gemeente Dronten
GGD meldt over 2014 één zelfmoord in gemeente Dronten brugmedia.nl

GGD meldt over 2014 één zelfmoord in gemeente Dronten

Algemeen

DRONTEN - De GGD Flevoland meldt een scherpe daling van het aantal zelfmoorden ten opzichte van de twee voorgaande jaren. Over de hele provincie zijn er 23 zelfdodingen vastgesteld, waarvan één in de gemeente Dronten.

Het aantal zelfmoorden is het afgelopen jaar in Flevoland meer dan gehalveerd: van 51 (2013) naar 23 (2014). ,,De verklaring hiervoor is wat moeilijk te geven'', aldus het jaarverslag van de GGD.

Rol van economische crisis

,,De hoge aantallen in 2012 en 2013 zijn vooral geduid vanuit de financieel-economische crisis en bezuinigingen in de zorg. Nu was er in 2014 voor het eerst weer sprake van een voorzichtig economisch herstel. Misschien speelde dit een rol.''

,,Echter van de onzekerheid van patiënten over de op handen zijnde transities in de zorg zouden wij een negatief effect hebben verwacht'', vervolgt de GGD, ,,Dit is blijkbaar niet opgetreden. Verder kan nog gedacht worden aan een situatie waarin mensen die gevoelig waren voor het plegen van suïcide dat de afgelopen jaren ook daadwerkelijk al gedaan hebben.''

Meer mannen dan vrouwen

De GGD constateert dat duidelijk meer mannen (74%) zelfmoord pleegden dan vrouwen (26%). De jongste was 14 jaar, de oudste was 84 jaar.