petra borsch

Fotoreportage van de kerkuil in Oostelijk Flevoland

Algemeen

DRONTEN - Lykele Zwanenburg en Hans Docter zijn vooral in mei en juni druk met de kerkuil in Oostelijk Flevoland. Landschapsbeheer Flevoland heeft nu een fotoreportage laten maken.

Persbericht Landschapsbeheer Flevoland:

,,Lykele Zwanenburg en Hans Docter zetten zich met hart en ziel in voor de kerkuil in Oostelijk Flevoland. Samen controleren ze jaarlijks circa 100 kerkuilkasten. Ladder op en ladder af. Vogels ringen, nestkasten schoonmaken, voorlichting geven. Elk jaar als de kerkuil in mei/juni begint te broeden en als er jongen zijn gaan ze op pad. Een fotograaf ging met hen mee om een reportage te maken van een avond ringen.

Lykele: "De kerkuil is een fascinerende vogel, die zich heel makkelijk laat hanteren. Eind jaren zeventig was de kerkuil bijna uitgestorven. Gelukkig gaat het nu veel beter. Een groot deel van het succes van de toename van de kerkuil is te danken aan boeren, die kerkuilkasten hebben hangen. Als stank voor dank moeten ze uitwerpselen en braakballen voor lief nemen. Daar staat tegenover dat de kerkuil in en rond de schuur grote hoeveelheden muizen opeet. Op jaarbasis eet een volwassen kerkuil tussen 1500 en 2000 muizen! "

"Boeren zijn vaak enorm trots op de kerkuilkasten op hun bedrijf", vult Hans aan. "Sommigen kijken vanuit hun keuken op de kast en houden dagelijks de activiteiten van de kerkuilen bij. Ze geven ons een seintje als ze denken dat er jongen in de kast zitten. Dat is voor ons het teken om op pad te gaan en dat het broedseizoen is begonnen. Bij het controleren van de kerkuilkasten staat het welzijn van de vogels altijd voorop. We komen liever iets te laat, als de jongen al zijn uitgevlogen, dan dat we het broedsel verstoren."

"Tegenwoordig staat er soms een heel ontvangstcomité als wij de kasten komen controleren en jongen ringen. De hele familie is benieuwd naar het succes van de kasten en ook de buurtkinderen komen een kijkje nemen", lacht Lykele.

"De natuur is altijd verrassend", vervolgt Lykele. "Wordt het een goed kerkuilenjaar of hebben ze het moeilijk? Vorig jaar was een goed muizenjaar en waren er veel jonge kerkuilen. In één kast waren maar liefst drie broedsels en zijn er 19 jongen uitgevlogen. Ik heb dat in de 35 jaar dat ik kerkuilen monitor nog niet eerder meegemaakt!"

"Kerkuilkasten controleren is iedere keer weer een belevenis! Belangstellenden kunnen altijd contact met ons opnemen?. ''


Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 1 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 2 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 2 uur geleden