©maartenheijenk.nl (archieffoto)

Tractorshowroom Biddinghuizen mag eindelijk worden gesloopt

Algemeen

BIDDINGHUIZEN - De eigenaar van de voormalige tractorshowroom in Biddinghuizen mag het pand eindelijk afbreken. B en W hebben besloten de monumentenstatus van het gebouw in te trekken.

Het voormalige pand van de firma Kamphuis, tegenwoordig eigendom van de firma Bol, is het dorp al geruime tijd een doorn in het oog. ,,Het staat eigenlijk op instorten'', zei dorpsvoorzitter Willem Feiken tijdens de voorjaarsvergadering van Dorpsbelangen.

Macabere entree

Er kunnen ongelukken gebeuren en daarom zijn er hekken om het monument gezet. Omdat het pand aan de invalsweg van het dorp staat, bezorgt de bouwval Biddinghuizen al tijdenlang een macabere entree.

Afbreken was echter verboden, omdat het pand een gemeentelijk monument was. Het waarom was voor veel inwoners van Biddinghuizen volslagen onduidelijk. Ook Willem Feiken plaatste hier tijdens de dorpsvergadering zijn vraagtekens bij.

De eigenaar is er nu eindelijk in geslaagd om ook burgemeester en wethouders ervan te overtuigen dat het pand geen monumentale waarde heeft.

Gevelplaten laten los

,,De staat van het pand is erg slecht. Er is sprake van betonrot, roestvorming, loslaten van gevelplaten'', zo motiveert de gemeente het besluit, ,,Deze slechte staat is door de eigenaar onderbouwd met een bouwkundig rapport van een onderzoeksbureau.''

,,De aantasting van het pand is zo vergaand dat dit alleen tegen zeer hoge kosten gerepareerd kan worden. De eigenaar vindt de kosten veel te hoog in verhouding met de waarde en de mogelijkheden van het pand.''