Waterschap is voorbereid op extra beregening bij hitte
Waterschap is voorbereid op extra beregening bij hitte brugmedia.nl

Waterschap is voorbereid op extra beregening bij hitte

Algemeen

DRONTEN - Waterschap Zuiderzeeland verwacht dat er de komende dagen veel wordt beregend in Flevoland. Daarom zijn er verschillende maatregelen genomen om het waterpeil op orde te houden.

Persbericht waterschap Zuiderzeeland:

,,De droogte houdt aan en dat betekent dat de vraag naar water voor het beregenen van gewassen nog steeds groot is. Na de neerslag van vorige week is de beregening van gewassen even verminderd, maar met de komende droge dagen wordt er nu weer veel beregend. Waterschap Zuiderzeeland is alert en heeft verschillende maatregelen genomen om het waterpeil in de vaarten en tochten op een goed peil te houden. Hiermee blijft het waterschap aan de watervraag voldoen. Zodra er neerslag van enige betekenis valt, gaat het waterschap over op het normale peilbeheer.

Noordoostpolder?In het wateraanvoergebied in de Noordoostpolder wordt maximaal water ingelaten. Dit water heeft een goede waterkwaliteit. In de hoofdvaarten is het waterpeil uit voorzorg circa vijf centimeter verhoogd. Het water wordt ook op andere manieren gebruikt, bijvoorbeeld voor infiltratie of het koelen van fruitbomen. Het waterpeil voldoet aan de door het waterschap vastgestelde peilbesluiten.

Zuidelijk en Oostelijk Flevoland?In Zuidelijk en Oostelijk Flevoland wordt het waterpeil verhoogd door de gemalen minder te laten draaien. Hierdoor wordt het kwelwater, dat vanuit de grond omhoog komt, in het gebied vastgehouden. Voor de peilverhoging in de Hoge Vaart is gemaal Lovink in de afgelopen dagen niet aan geweest. Ook het waterpeil in de Lage Vaart wordt op deze manier vijf centimeter opgezet. Het huidige waterpeil in Zuidelijk en Oostelijk Flevoland voldoet ook aan de door het waterschap vastgestelde peilbesluiten.

Blauwalg en botulisme?Door de stijgende watertemperaturen krijgen bepaalde bacteriën de kans om zich te ontwikkelen. Met een stijgende temperatuur neemt de kans op blauwalg en botulisme in de komende periode toe. Op dit moment zijn er op twee locaties in Flevoland blauwalg geconstateerd, namelijk in het Kuinderbos bij Bant en in de Wellerwaard. Denkt u blauwalg te zien in een water dat geen aangewezen zwemwater is, dan kunt u dit melden bij Waterschap Zuiderzeeland, telefoon (0320) 274 911. Medewerkers van het waterschap komen dan ter plekke de situatie beoordelen. Meldingen met betrekking tot aangewezen zwemwateren kunt u doen bij Omgevingsdienst Flevoland, Gooi ? en Vechtstreek, telefoon (0320) 265 700.

Waar veilig zwemmen??Flevoland heeft 26 officiële zwemlocaties waar tijdens het zwemseizoen de waterkwaliteit tweewekelijks gecontroleerd wordt. Veilig zwemmen is daarom alleen op die 26 locaties gegarandeerd. De exacte zwemlocaties en bijbehorende zwemadviezen kunt u vinden op www.zwemwater.nl.''