Rhianna Gralike gaat bij paus aandringen op ontslag kardinaal
Rhianna Gralike gaat bij paus aandringen op ontslag kardinaal brugmedia.nl

Rhianna Gralike gaat bij paus aandringen op ontslag kardinaal

Algemeen

DRONTEN - De maat is vol voor Rhianna Gralike. Behalve haar aangekondigde aangifte wegens discriminatie door de RK-kerk, wil zij ook bij de paus aandringen op ontslag van kardinaal Wim Eijk.

Vorige week donderdag was de Drontense nog mild, toen DeDrontenaar.nl haar vroeg naar het aangekondigde ontslag als penningmeester van de Norbertusparochie. Ze was gekwetst vanwege de ontslagreden (Gralike is transgender), maar voelde ook de steun van haar eigen parochie.

Verraad

Dat parochiebestuur plaatste onder andere een petitie op de website. Inmiddels heeft echter de voorzitter van hetzelfde parochiebestuur, pastoor Hans Boogers, een brief aan de kardinaal gestuurd, waarin hij opeens aandringt op ontslag. Rhianna Gralike ervaart deze brief als verraad.

Ze neemt de pastoor ?als mens? nog steeds in bescherming. ,,De brief is geschreven met het mes op de keel. De onderdanigheid druipt eraf.'' Ze vindt echter dat Boogers als pastoor geen ruggegraat heeft getoond.

Kardinaal ?hypocriet'

Haar woede heeft ertoe geleid dat Rhianna Gralike persoonlijk een petitie gaat opstellen. Ze hoopt voldoende handtekeningen te verzamelen om bij de Paus een verzoek te kunnen indienen om de kardinaal te ontslaan. Ze noemt de heer Eijk ?hypocriet?: ,,Je kunt hem geen herder noemen, dit heeft niets met geloof te maken.''

De kardinaal wenste vorige week geen commentaar te geven. ,,Nu de brief van pastoor Boogers er ligt, kunnen wij er ook iets over zeggen'', zegt zijn woordvoerder Hans Zuijdwijk inmiddels. Hij stelt dat de RK-leer heel duidelijk is als het gaat om de gendertheorie en verwijst daarbij naar de encycliek van de paus van vorige week.

Een fout gemaakt

Zuijdwijk zegt dat Boogers de brief "op eigen initiatief" heeft geschreven: ,,In zijn brief schrijft pastoor Boogers dat hij bij het aanstellen van Rhianna Gralike als penningmeester een fout heeft gemaakt. Hij dacht dat een transgender lid kan zijn van een parochiebestuur. De pastoor wist niet dat dit in strijd is met de leer van de kerk.''

Niet sleutelen aan lichaam

,,Het katholieke geloof zegt dat de mens met een bepaald lichaam ter wereld is gekomen'', vervolgt de woordvoerder van de kardinaal, ,,Dat lichaam is zoals het is en daar dient hij of zij tevreden mee te zijn, daar hoeft men zich niet voor te schamen. Daar kun je als mens niet aan sleutelen, dat is in strijd met de scheppingsorde.'' Niet de gevòelens van de transgender staan volgens de kardinaal ter discussie, maar de operatie.

Volgens de RK-kerk zijn alle mensen zondig. Waarom is een transgender in de leer van de kerk extra zondig? ,,Er zijn veel meer mensen die geen lid kunnen worden van een parochiebestuur'', antwoordt Zuijdwijk. Hij wijst in dat verband bijvoorbeeld op ongehuwd samenwonenden.

Uitnodigen voor een gesprek

Wat is de verdere procedure? ,,We gaan mevrouw Gralike uitnodigen voor een gesprek met de kardinaal. Naar aanleiding daarvan neemt de kardinaal een beslissing. Is ze het met die beslissing niet eens, dan kan ze bezwaar aantekenen. De kardinaal buigt zich er dan nog een keer over. Is ze het er dan nog steeds niet mee eens, dan kan ze eventueel in beroep in Rome.''

Rhianna Gralike heeft al aangekondigd geen behoefte meer te hebben aan een gesprek met de kardinaal.




Zie het dossier Rhianna Gralike van www.DeDrontenaar.nl.