16-jarige Laurie Touw wint crossmotor bij springwedstrijd
16-jarige Laurie Touw wint crossmotor bij springwedstrijd brugmedia.nl

16-jarige Laurie Touw wint crossmotor bij springwedstrijd

Sport

BIDDINGHUIZEN - Ze is 16 jaar en mag nog niet met een motor op de weg rijden, maar Laurie Touw uit Biddinghuizen won dit weekeinde toch een Yamaha crossmotor. Dat gebeurde bij een grote internationale springwedstrijd voor pony's in Knokke. ,,Ik weet nog niet of ik er zelf mee ga rijden. Anders krijgt m'n broertje 'm'', vertelt ze.

Laurie Touw behoort bij de nationale springtop. Een blessure door een motorongeluk is wel het laatste waar ze op zit te wachten. Daardoor is de kans groot dat de crossmotor naar broertje Leander (14) gaat. ,,Ja, die kijkt er al naar uit'', lacht ze, ,,Je mag er niet mee op de weg rijden, maar bij ons thuis kan het natuurlijk wel.''

Een betere klik

Met haar pony Gieltje is Laurie vorige maand opgenomen in het A-kader springen van de KNHS. Het betekent dat de combinatie tot één van de zeven beste van het land mag worden gerekend. In België kwam ze in actie met Berzicht ROB. ,,Rob is een tijdje weg geweest, maar is op het ogenblik weer terug bij ons. Op zich heb ik daarmee een betere klik dan met Gieltje.''

Die klik kwam volledig tot uiting in Knokke, waar zo'n dertig toppers uit België, Engeland en Nederland aan de start verschenen. ,,Het ging op uitnodiging'', legt de paardensporter uit, ,,De eerste dag ging foutloos, op de tweede dag moest hij een beetje wennen aan de hoogtes, maar op de derde dag ging het weer heel goed, met uiteindelijk dus een eerste prijs.'' Voor Laurie was het één van de grootste overwinningen in haar nog jonge carrière.

Naar paardensport-opleiding

Laurie Touw is de afgelopen periode geslaagd aan het Zuyderzee College in Emmeloord. Het komend jaar gaat ze naar de nieuwe opleiding paardensport van Groenhorst Barneveld. ,,Want ik wil heel graag verder in de paardensport'', vertelt ze.