Afbeelding
©maartenheijenk.nl

Open dag is geen vanzelfsprekendheid voor eendenhouderij

Partnerbijdrages

BIDDINGHUIZEN - Een open dag, leuk, daar moet je aan meedoen! Het enthousiasme van de agrarische natuurvereniging Rondom het Greppelveld sloeg niet meteen over naar eendenhouder Corné van Turnhout. Een open dag op een pluimveebedrijf is geen sinecure, want de vogelpest ligt altijd op de loer. Uiteindelijk besloot de boer uit Biddinghuizen toch mee te doen. En hij heeft er geen spijt van.

Het is druk bij de boerderij aan de Alikruikweg. Bij binnenkomst moeten de bezoekers hun voeten vegen op de ontsmettingsmatten. En de deur naar de schuur met ruim achtduizend eenden blijft hermetisch gesloten.

Door een raam

Van achter een raam kan iedereen de eenden echter wel degelijk bewonderen. En voor de rest heeft Corné van Turnhout er alles aan gedaan om het publiek een warm welkom te bieden. Er is speelgelegenheid voor de kinderen, er is een barbecue met eend, er zijn hapjes met eendenvlees en overal wordt uitleg gegeven over het bedrijf.

De publiekstrekker is het nest jonge eendjes dat uit de grote schuur is gehaald. Zij trekken vooral de aandacht van de kinderen. ,,Je kunt ze gewoon in je handen pakken hoor'', zegt Corné tegen een meisje. Het gaat haar net even te ver. Aaien is al eng genoeg.

Eend is een redelijk sterk dier

Corné van Turnhout is lid van de agrarische natuurvereniging en doet mee aan het project akkerranden. Aan de beleefdag van de vereniging had hij nog nooit deelgenomen. Ondanks de gevaren die op de loer liggen, heeft hij zich laten overhalen. ,,Uiteindelijk is een eend een redelijk sterk dier'', licht hij toe, ,,En ik heb er geen spijt van. Het is gezellig druk en we krijgen hele goede en leuke reacties.''

Het akkerbouwbedrijf aan de Alikruikweg is opgezet door de grootouders van Van Turnhout. Hij verbouwt er consumptie-aardappelen, uien, bieten, wortelen, noem maar op. Sinds een jaar of twintig is er een eendenhouderij aan toegevoegd en daar ging tijdens het open huis de meeste aandacht naartoe.

De Pekingeend van de Chinees

Die belangstelling was niet zo verwonderlijk, want een eendenhouderij is redelijk uniek. ,,Hier aan de weg zitten er vier en in heel Flevoland misschien tien'', legt Corné uit, ,,Het is de eend die we kennen als de Pekingeend van de Chinees. Ze komen hier binnen als eendagskuikens en ze gaan weg als ze zes en een halve week oud zijn.''

De Coöperatieve Verenigde Slachtpluimvee Export (VSE) uit Harderwijk is de afnemer van de eenden. Kai Nijboer van VSE is tijdens het open huis aanwezig en hij vertelt dat 90% van de eenden voor de export zijn. Ze gaan met name naar Duitsland, maar ook naar Scandinavische landen, Spanje, Saoedi-Arabië en Zuid-Afrika

De eenden vinden hun weg naar grote supermarkten als Aldi en Lidl en ook naar de horeca, waar vooral de borstfilet populair is.

Krijg je derhalve bij de Chinees een Pekingeend op je bord, dan is de kans groot dat deze afkomstig is uit Biddinghuizen en een reis heeft gemaakt via Harderwijk en Duitsland.