Gert Talens heeft een flesje olie uit Drontense bodem gevonden
Gert Talens heeft een flesje olie uit Drontense bodem gevonden brugmedia.nl

Gert Talens heeft een flesje olie uit Drontense bodem gevonden

Cultuur

DRONTEN - Geen olie in de grond bij het Torenbosje? Onzin! Er is in de jaren zestig wel degelijk een gigantisch olieveld aangetroffen in de bodem tussen Dronten en Elburg. Maar is het gepast om te gaan boren op een terrein waar in de tweede wereldoorlog een vliegtuig van de RAF is neergestort? Moet je de grond waar een Engelsman is gestorven voor onze vrijheid commercieel gaan exploiteren?

Boortoren weghalen en doen alsof er niets aan de hand is. Dat heeft de leiding van de proefboringen in het Torenbosje aan het eind van de jaren zestig besloten.

Fictie en werkelijkheid

Gert Talens uit Dronten vertelde zaterdag bij de officiële opening het verhaal van het Torenbosje. Aan de bezoekers van de Beleef Rondom het Greppelveld Dag deed hij het verhaal later op de dag nog enkele keren uit de doeken. Het bestuur van de stichting Projecten Rondom Het Greppelveld had de voormalige onderwijzer van De Brandaris de vrijheid gegeven om fictie en werkelijkheid te vermengen. Dat liet Gert zich geen twee keer zeggen.

De Drontenaar is in het dagelijks leven werkzaam bij de PABO in Deventer. In zijn vrije tijd schrijft en vertelt hij verhalen. De historie van het Torenbosje was een kolfje naar zijn hand. De bezoekers van de open dag luisterden zaterdag ademloos naar het verhaal van de boortoren en het neergestorte gevechtsvliegtuig.

Een flesje olie uit Drontense bodem

,,Google maar eens op 'Conoco' en 'Dronten'. dan vind je een krantenbericht uit de Leidsche Courant van 1965 over de boringen in Dronten'', vertelt Talens.

Het artikel meldt hoe de Amerikaanse oliemaatschappij Conoco bij Dronten op zoek is naar olie. Gert Talens heeft er onderzoek naar gedaan. Hij toont een antiek doosje van de firma Conoco met een flesje olie. Volgens het etiket is de olie afkomstig is uit de Drontense bodem. Fictie of werkelijkheid? Gert lacht veelbetekenend.

Het boek is nog niet gesloten

Het boek van het Torenveldje is na de officiële opening nog niet gesloten voor Gert Talens. Via Facebook zoekt hij contact met het nageslacht van de omgekomen vliegenier. Hij is benieuwd naar het verhaal erachter.

Talens ergert zich groen en geel als mensen zeggen dat de polder geen historie heeft, geen tradities kent. Het Torenbosje is voor hem het levende bewijs dat er overal verhalen te vertellen zijn.

,,Fenomenaal dit initiatief'', zegt hij over de ontwikkelingen in het bos, ,,Staatsbosbeheer, de agrariërs, iedereen werkt mee. Bedenk wel: niemand hòeft dit te doen. Maar ze doen het wel en dat vind ik geweldig!''

Afbeelding
Oefening op IJsselmeer: Brand op schip bij Windplan Blauw, man overboord 3 uur geleden
De vorige editie van 'De Staat van Flevoland'.
Wat is er donderdag te doen? Gelukscarrousel, Staat van Flevoland, gemeenteraad 3 uur geleden
Versoepeling voor fruittelers.
Nieuwe regels in Dronten: Fruittelers mogen kamertjes arbeidsmigranten halveren 4 uur geleden