Afbeelding

Enorme groei aantal banen in Business Zone Delta in Dronten

Algemeen

DRONTEN - Binnen Flevoland is de 'Business Zone Delta' de afgelopen tien jaar een topper geweest als het gaat om de groei van de werkgelegenheid. Op dit terrein ten noord-westen van de Hanzelijn nam het aantal banen toe met 1.400.

De publicatie 'Economie en Arbeidsmarkt Flevoland 2014-2015' heeft de werklocaties in de provincie opgedeeld in formele en informele. Formele werklocaties zijn bedrijven- en kantorenterreinen. Alle andere locaties zijn 'informeel' en daarbij kan gedacht worden aan bedrijven of bedrijfjes in woningen, woongebieden en in het landelijk gebied.

Grootste groeier

Binnen Flevoland ligt de grootste groeier binnen de formele werklocaties gedurende de afgelopen tien jaar in Dronten. Op het terrein Business Zone Delta nam het aantal banen met 1.400 toe.

Deze grote toename is vooral te danken aan een groei binnen de zakelijke dienstverlening (+600), gevolgd door de groot- en detailhandel (+250), gezondheidszorg, industrie- en nutsbedrijven en landbouw en visserij (allen +150).

Het rapport schrijft over de ontwikkeling van de werkgelegenheid binnen de formele werklocaties:

De ontwikkelingen binnen de formele werklocaties in Flevoland verschillen sterk. Zo hebben veel werklocaties te maken gehad met een sterke terugloop van het aantal banen tijdens de economische recessie, terwijl andere werklocaties ook in de crisisjaren het aantal banen zagen groeien.

Ondanks een afname van -800 werkzame personen in de jaren 2010 ? 2014, blijft De Vaart in Almere Flevolands grootste formele werklocatie, met bijna 5.100 werkzame personen (tabel 5.3). Deze zijn vooral actief in de industrie, bouw en groot- en detailhandel.

De Vaart wordt gevolgd door een andere locatie in Almere, Gooisekant. Gooisekant kende met name in de periode 2010 ? 2014 een spectaculaire groei van meer dan 800 banen, waarmee het totaal aantal banen op de werklocatie bijna 4.500 bedraagt.

De grootste werklocatie buiten Almere is Noordersluis in Lelystad, dat het aantal banen wel zag teruglopen. Trekkersveld in Zeewolde kende, zowel over de hele periode 2005 ? 2014 (+800) als in de laatste vijf jaar (+250), een groei in banen. Vooral in de groot- en detailhandel en vervoer en opslag nam het aantal banen toe, wat grotendeels het resultaat is van de vestiging van enkele grote distributeurs en transportbedrijven.

Zowel Gooisekant als Trekkersveld staan in de top-5 grootste groeiers in banen over de periode 2005-2014. De grootste groeier binnen de formele werklocaties gedurende deze periode ligt echter in de Dronten: Business-Zone Delta nam het aantal banen met 1.400 toe.

Andere sterke groeiers waren De Munt in Noordoostpolder (+1.300, vrijwel geheel een resultaat van groei in de zakelijke dienstverlening) en Hogekant in Almere (+550, groei zakelijke dienstverlening en groot- en detailhandel).

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 21 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 21 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 22 uur geleden