Open dag bij opgraving zeventiende-eeuws schip Rietweg
Open dag bij opgraving zeventiende-eeuws schip Rietweg brugmedia.nl

Open dag bij opgraving zeventiende-eeuws schip Rietweg

Algemeen

DRONTEN - Aan de Rietweg is vandaag de opgraving van een zeventiende-eeuws scheepswrak voortgezet. Op zaterdag 11 juli wordt hier een publieksdag gehouden. Ook het biologisch landbouwbedrijf Meijering, waar de opgraving plaatsvindt, is die dag geopend voor het publiek.

Persbericht Nieuw Land Erfgoed:

,,Van 24 juni tot en met 31 juli wordt aan de Rietweg in Dronten de opgraving van het scheepswrak uit de 17e eeuw die in zomer 2014 is gestart, voortgezet. Het officiële startmoment van de opgraving werd op woensdag 24 juni gegeven door de nieuwe Gedeputeerde voor kunst en cultuur, Michiel Rijsberman, en burgemeester van Dronten, Aat de Jonge.

In de zomer van 2014 vond het eerste deel van de opgraving plaats. Met dit tweede deel hopen de onderzoekers het type, de afmetingen en het laadvermogen van het schip te bepalen. Het wrak zal in zijn geheel worden opgegraven en wordt na documentatie afgevoerd.

Vorig jaar werd in het wrak een complete stookplaats (met kookgerei, zoals een koperen koekenpan en een koperen aker, diverse borden en een nog volledig intact kruikje) gevonden.

Een verrassing was het majolica sierbord. Onder de 30.000 voorwerpen in het Nationaal Depot voor Scheepsarcheologie in Lelystad is geen vergelijkbaar exemplaar aanwezig.

Haardplaat uit 1638

In de wintermaanden van 2014 werd hard gewerkt aan het onderzoek van deze vondsten en opnieuw werden de onderzoekers verrast: tijdens het schoonmaken van de haardplaat (onderdeel van de stookplaats) kwam een duidelijk zichtbare afbeelding van een Romeinse soldaat tevoorschijn met het jaartal 1638. Het jaartal kan door de eigenaar van het schip zelf gekozen zijn geweest omdat het een bijzondere betekenis voor hem had, of er zijn andere redenen geweest.

De afbeelding van de haardplaat is vrij onbekend voor de onderzoekers. Er wordt de komende tijd onderzocht of er vergelijkbare haardplaten bestaan. Naast deze vondsten is er een grote hoeveelheid turf aangetroffen. Het is de hoop van onderzoekers dat het tweede deel van de opgraving nieuwe vondsten en meer informatie oplevert, zodat de vondsten nog beter geduid kunnen worden en er ontdekt kan worden of turf inderdaad de hoofdlading was van het schip.

IFMAF

De International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland (IFMAF) voert de opgraving uit met studenten, onderzoekers en amateur-archeologen. De IFMAF is een samenwerking tussen provincie Flevoland, gemeente Lelystad, Rijksuniversiteit Groningen, Nieuw Land en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze partijen hebben in 2006 een samenwerkingsovereenkomst getekend om het maritiem archeologisch universitair onderwijs en onderzoek te versterken.

Het opgravingsteam bestaat uit archeologiestudenten van diverse universiteiten, amateurarcheologen van AWN Flevoland en een team van medewerkers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rijksuniversiteit Groningen en Nieuw Land onder begeleiding van bijzonder hoogleraar prof. dr. André van Holk (projectleider) en drs. Laura Koehler, scheepsarcheoloog (RCE afdeling Maritiem Depot). De studenten krijgen met deze fieldschool de kans om ervaring op te doen. De archeologiestudenten houden via de weblog van de IFMAF bij wat hun bevindingen zijn.

Biologisch Landbouwbedrijf Meijering

De opgraving vindt plaats op het land van Biologisch Landbouwbedrijf Meijering. Het bedrijf teelt op 65 hectare biologisch grond in de gemeente Dronten uien, aardappelen, peen, granen, rode bieten, spinazie, pompoenen en diverse soorten kolen. De eigenaars van het bedrijf streven naar duurzaam gebruik van de grond.

In de boerderijwinkel ?Bio Erf17' verkopen de eigenaars alle geteelde producten vers van eigen land. ?Bio Erf 17' wil de consument laten zien en beleven waar zijn biologisch voedsel vandaan komt en kinderen de mogelijkheid bieden te spelen op een boerderij.''