Twijfels over aparte taxus-inzameling voor kankermedicijn
Twijfels over aparte taxus-inzameling voor kankermedicijn brugmedia.nl

Twijfels over aparte taxus-inzameling voor kankermedicijn

Algemeen

DRONTEN - Een voorstel van ChristenUnie en D66 om taxus-naalden apart in te zamelen in de milieustraat is gisteravond niet in stemming genomen. Beide partijen namen genoegen met de toezegging van wethouder Ton van Amerongen dat hij het gaat onderzoeken.

Taxus is een bepaald soort conifeer. De naalden van deze boom kunnen worden gebruikt voor een medicijn tegen kanker. ,,Het inzamelen heeft meerdere voordelen en vraagt nauwelijks extra maatregelen'', zei Jaap Oosterveld (ChristenUnie).

Eerst uitzoeken

Wethouder Ton van Amerongen was daar nog niet zo zeker van. Hij is niet tegen het idee om een aparte container op de milieustraat te plaatsen voor taxus-afval, maar hij wil eerst uitzoeken wat er allemaal voor geregeld moet worden en wat het kost.

Volgens Oosterveld bestaat er een stichting die gratis een container wil neerzetten en legen. ,,De kosten zijn naar onze mening niet erg hoog.''

Minder sympathiek doel

Burgemeester Aat de Jonge vroeg zich af of het aan de gemeente is om zo'n doel te ondersteunen: ,,Wat doen we als het een minder sympathiek doel is? En wie beslist dat dan?''

,,Straks komt er een verzoek om voor de bevrijdingsbeweging in Angola iets neer te zetten of voor de Vereniging ter Bescherming van het Ongeboren Kind. Wat gaan we dan doen?''

Morele chantage

Jaap Oosterveld liet zich hierdoor niet uit het veld slaan en hield zijn voorstel aanvankelijk overeind. Het zette Suzanne Stoop (PvdA) wel aan het nadenken. Zij sprak zelfs over "morele chantage".

De bedenkingen van de raad zorgden er uiteindelijk voor dat ChristenUnie en D66 het voorstel niet in stemming brachten. Zij wachten het antwoord van de wethouder af.