©maartenheijenk.nl

Drukke agenda voor koor Swifter Smarties

Cultuur

SWIFTERBANT - Het koor bestaat nog maar drie jaar, maar ze zijn al twee keer op tv geweest: bij Paul de Leeuw en in Man Bijt Hond. De Swifter Smarties hebben het druk. ,,We worden een keer of vier per maand gevraagd voor een optreden'', zegt vice-voorzitter Marina Lancée.

Marina heeft het koor zelf opgericht. Ze kwam uit Den Haag en verhuisde na haar pensionering naar Swifterbant om in de buurt van haar dochter te zijn. Omdat er in haar ogen in de nieuwe woonplaats te weinig te doen was en om mensen te leren kennen, richtte ze de Swifter Smarties op. Om dezelfde redenen werd haar man Herman de drijvende kracht achter de jeu de boulesvereniging.

Gelegenheidskoor

Waarom een koor? Marina lacht en beweert dat ze zelf niet kan zingen. In haar ?eigen' koor kon ze moeilijk geweigerd worden. ,,We zijn begonnen als een gelegenheidskoor ter gelegenheid van 50 jaar Swifterbant. Het was een koor voor mensen die gewoonlijk niet op een koor terechtkomen, Swifterbanters met en zonder zangbeperking.''

Bij het halve eeuwfeest telde het koor maar liefst 152 leden en eigenlijk was het de bedoeling om de groep na die feestelijkheden op te heffen. Meer dan de helft van de leden wou echter van geen ophouden weten en daarom werd er een ?echt' koor van gemaakt.

Adri van 't Westeinde, de dirigent van het eerste uur, werd opgevolgd door wat Marina Lancée ?een echte dirigent' noemt. Aan de hand van Angelique Vlieger zingen ze nu meerstemmig en is ook het repertoire breder geworden. ,,Oudhollandse liedjes, jaren zestigmuziek en smartlappen, het is maar net waar we optreden. We passen ons aan bij de doelgroep.''

Maandagavond

Iedere maandagavond wordt er geoefend in dorpshuis De Steiger en daarnaast zijn er dus tal van optredens. ,,Voor goede doelen, in bejaardenhuizen, noem maar op'', vertelt de oprichtster.

We spreken haar na een concert van twintig minuten op het Redeplein in Dronten in het kader van de Week van de Amateurkunst. ,,Een superoptreden'', vindt ze, ,,Maar het is bij ons altijd gezellig hoor!''

Ze wil nadrukkelijk vermeld zien dat het koor niet alleen bedoeld is voor inwoners van Swifterbant. Mochten zich Drontenaren aansluiten, dan kunnen die meteen twee thuisoptredens tegemoet zien: op 14 augustus tijdens de Meerpaaldagen en op 2 en 16 september in De Regenboog.

Afbeelding
UWV: "Grote vraag naar automonteurs in "Flevoland 1 uur geleden
Tulpenloop
Agenda zaterdag: Tulpenloop, Aldi, badminton, voetbal, Spinvis, Maris Sonores 2 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 2 uur geleden