Timmerclub Swifterbant
Timmerclub Swifterbant Ā©maartenheijenk.nl

60 kinderen in de rij om naar binnen te mogen bij timmerclub

Cultuur

SWIFTERBANT ? De timmerclub is een opvallend fenomeen in Swifterbant. Van begin oktober tot eind april komen er iedere woensdagmiddag een stuk of 30 kinderen bij elkaar in dorpshuis De Steiger om te timmeren. En dat al vijftig jaar lang.

,,De knutselclub is indertijd begonnen in de barakken. In 1978 is De Steiger geopend en daar is het verder gegaan?, vertelt leider Lammert Koops.
Zelf is hij er al 25 jaar bij betrokken: ,,Jan Homan was leider. Hij liep tegen de 80 en zocht een opvolger. Ik was afgekeurd en hij vroeg mij: kun je me niet helpen? Haha, het heeft me uiteindelijk zelfs een baan opgeleverd.?

Motorongeluk

Koops werkte na zijn opleiding aan Scholengemeenschap Dronten (tegenwoordig Almere College) als timmerman bij bouwbedrijf Loosman. Een motorongeluk wierp hem ver terug, maar toen hij weer gedeeltelijk werd goedgekeurd, vroeg De Meerpaal hem of hij de timmerclub wilde voortzetten.

Anno 2015 runt hij de club samen met zeven oudere, gepensioneerde mannen: ,,We hebben een mooi, sterk team. Meestal is iedereen aanwezig.?

Vrijheid blijheid

Voor de kinderen van 6 tot 12 jaar is het vrijheid blijheid. Ze hoeven geen lid te worden en hoeven zich niet van tevoren op te geven. Ze komen gewoon op woensdagmiddag naar De Steiger, betalen anderhalve euro als bijdrage voor het materiaal en mogen timmeren.

Meestal zijn er een stuk of 30 kinderen, maar soms ook meer. De veiligheidsregels van de gemeente zorgen ervoor dat er niet meer dan 40 kinderen naar binnen mogen. ,,We hebben het al eens gehad dat er 60 voor de deur stonden. Dan moet je er twintig teleurstellen, maar dan zeg je wel meteen: jullie zijn volgende week de eersten.?

Jongens/meisjes

Volgens Lammert is de verhouding jongens/meisjes ongeveer fifty-fifty: ,,Soms hebben we meer meisjes dan jongens.?

,,Met 30 of 40 kinderen is het hectisch, maar ik vind het nog steeds leuk. We hebben geen programma. Ze maken wat ze zelf willen maken en wij helpen ze. Vaak timmeren ze een vogelhuisje, maar het kan alles zijn. Ze zijn altijd hartstikke blij als het klaar is, misschien nog wel blijer dan met het speelgoed dat ze gekocht hebben.?

Slaapkamer als opslagloods

Lammert Koops is er druk mee. Niet alleen op de woensdagmiddag, maar ook de rest van de week, want er moet ook hout en ander materiaal ingeslagen worden. Thuis gebruikt hij een slaapkamer als opslagplaats: ,,Als ik van een aannemer wat hout krijg, moet je het toch ergens opslaan??

Hij krijgt er echter veel voor terug. Grappig zijn bijvoorbeeld de contacten met de moeders van nu, die 25 jaar geleden zelf op de timmerclub zaten.

Misschien in Dronten?

De laatste tijd komen er zelfs kinderen uit Dronten: ,,Dat is begonnen met ƩƩn, de week daarop nam hij een vriendje mee en weer een week later waren ze al met z'n drieƫn. Misschien moeten we eens kijken of we ook in Dronten zo'n timmerclub kunnen beginnen.?

Afbeelding
UWV: "Grote vraag naar automonteurs in "Flevoland 6 uur geleden
Tulpenloop
Agenda zaterdag: Tulpenloop, Aldi, badminton, voetbal, Spinvis, Maris Sonores 6 uur geleden
Afbeelding
GroenLinks, PvdA en ChristenUnie willen meldpunt vuurwerkoverlast in Dronten 7 uur geleden