Tom Mulder is bezig met een grote schoener
Tom Mulder is bezig met een grote schoener brugmedia.nl

Tom Mulder is bezig met een grote schoener

Algemeen

BIDDINGHUIZEN - Het is druk op de ijsbaan. Vaargroep Flevoland houdt haar jaarlijkse open dag en vanuit het hele land zijn de scheepsmodelbouwers naar Biddinghuizen gekomen. ,,In totaal hebben we hier vandaag 130 schepen?, weet voorzitter Ton Mulder.

Speciaal voor de gasten van het open huis heeft de Vaargroep extra steigers en een ophaalbrug gebouwd. De modelbouwers vergapen zich aan elkaars creaties en ze varen rondjes met hun radiografisch bestuurde boten. ,,Het is heerlijk weer. Gelukkig maar, want nu kunnen we ook zeilen'', ziet de voorzitter.

Samen met ijsclub

Vaargroep Flevoland heeft een eigen clubgebouw aan de Sportlaan in Biddinghuizen. Het vaarwater delen ze met de ijsclub. Na ijsheiligen neemt de Vaargroep de regie over van de schaatsers. Een paar jaar geleden hebben ze kunststof steigers gekocht. Die gaan dan het water in en vanaf dat moment wordt er iedere woensdagavond en zaterdagmiddag gevaren.

Ton Mulder is blij met de soepele samenwerking met de ijsclub: ,,Het onderhoud van het park doen we samen.''

Een hechte groep

Het merendeel van de 35 leden van Vaargroep Flevoland is aanwezig op de open dag. ,,We hebben een hele hechte groep'', benadrukt de voorzitter, ,,Onze leden komen uit de hele regio: uit Flevoland, maar ook uit Kampen, van de Veluwe en zelfs uit Meppel.''

Zelf woont Mulder in Dronten. Hij is al veertig jaar actief als scheepsmodelbouwer, eerst in Zwolle en sinds een jaar of vijf in Biddinghuizen.
Zijn club organiseert ook in de winter, als er niet gevaren kan worden, activiteiten voor de leden. Dan zijn het meestal thema-avonden. Mulder herinnert zich de avond over 3d-tekenen en 3d-printen van de afgelopen winter: ,,Dat is nog niet zo makkelijk!''

Een houtbouwer

Het bouwen van hun schepen doen de leden meestal thuis. Voor Ton Mulder is dat bouwen de aantrekkelijkste kant van zijn hobby: ,,Maar er zijn er ook die liever varen.'' Het zijn sowieso vogels van verschillende pluimages. ,,Je hebt er die bouwen van een tekening, anderen kopen een modeldoos of bouwen juist fantasieschepen. Zelf ben ik een houtbouwer. Ik heb al een Zuiderzeebotter gemaakt en nu ben ik bezig met een grote schoener.''

Tijdens de open dag is de voorzitter vooral bezig om alles in goede banen te leiden. Ieder jaar hoopt hij dat zich nieuwe leden uit de omgeving zullen melden, maar ook dit jaar zijn het vooral de geoefende modelbouwers die de weg naar de Sportlaan weten te vinden. ,,Natuurlijk komen er ook wat inwoners van Biddinghuizen, maar dat zijn eigenlijk alleen de mensen die hier toevallig langs komen bij het uitlaten van de hond?, weet Mulder.