Wethouder Dirk Minne Vis.
Wethouder Dirk Minne Vis. ©maartenheijenk.nl

Wethouder Vis is blij met biologische landbouw

Algemeen

DRONTEN/SWIFTERBANT - ,,Biologische landbouw zorgt voor werkgelegenheid in de gemeente. Ook voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt liggen hier kansen.'' Dit zegt wethouder Dirk Minne Vis naar aanleiding van het Lekker naar de Boer-weekeinde, waarbij twee biologische bedrijven in de gemeente Dronten open huis houden.

Dronten telt de meeste biologische boeren en tuinders van Nederland. Dit aantal stijgt nog steeds. Behalve biologische boerderijen telt de gemeente Dronten tientallen biologische producenten en handelsbedrijven. Bij elkaar gaat het om bijna honderd ondernemers.

Wethouder Vis: ,,Een aantal ondernemers handelt uit persoonlijke overtuiging en een aantal volgt de maatschappelijke tendens. Biologisch zit al jarenlang in de lift.''

Weidsicht

Op 20 en 21 juni is iedereen welkom bij boerderij Weidsicht aan de Haringweg 37 in Dronten. Zaterdag is de boerderij geopend van 10 tot 16 uur en zondag van 11 tot 16 uur. Bezoekers kunnen de pasgeboren biggetjes bewonderen en tijdens rondleidingen geeft de boer uitleg over de biologische landbouw. Kinderen kunnen zich uitleven op het springkussen of in het weiland en er is gelegenheid om op het terras wat te drinken.

Gaos

Op zondag 21 juni is de biodynamische boerderij Gaos (Elandweg 46, in Swifterbant) geopend van 11 tot 16 uur. Het gemengde bedrijf heeft legkippen en vleeskoeien en er worden zaden geteeld. Tijdens Lekker naar de Boer zijn er rondleidingen over het erf en kan er geproefd worden van heerlijke BD-producten. Er is levende muziek en liefhebbers kunnen een mooie rondwandeling maken.




Uniek in Nederland
Twee onderwijsinstellingen in Dronten zijn actief bezig met biologische landbouw. De Warmonderhof is het enige Nederlandse opleidingsinstituut voor biologisch-dynamische landbouw. CAH Vilentum, de Agrarische hogeschool, is internationaal bekend en geeft onderwijs in reguliere en biologische landbouw.