Brief ondernemer Redepassage over plannen Redeplein
Brief ondernemer Redepassage over plannen Redeplein brugmedia.nl

Brief ondernemer Redepassage over plannen Redeplein

Algemeen

DRONTEN - Chiel Hendriksen kreeg donderdagavond van de gemeenteraad niet de kans zijn visie op het Redeplein te vertellen. Hieronder de brief die hij aan de gemeente had gestuurd en die hij graag had willen toelichten.

Geacht college, fracties van de gemeente Dronten,

Het Redeplein is al jaren een groot en leeg plein met zeer weinig publiek. Daarover zijn de meningen niet verdeeld. De oorzaken hiervan, daar bestaan wel meningsverschillen over en daarmee ook over de oplossingsrichting. De huidige aanpak van de gemeente wordt, naar onze mening, gekenmerkt door het ontbreken van een analyse van de oorzaken, waardoor deze slechts ingrijpt op de gevolgen en niet op de oorzaken van het lege plein. Bovendien is er een gebrek aan integraliteit bij de aanpak, immers het probleem van het plein is onderdeel van een veel groter probleem: namelijk de vitaliteit en leefbaarheid van ons hele stadcentrum. Die is naar de maatstaven van ?nu? nog net voldoende, maar naar de toekomst zeker niet.

Door slechts een deel van een probleem te beschouwen en dan ook alleen op de gevolgen in te grijpen, is één ding zeker: de voorgenomen herinrichting van het Redeplein (? 800,000.) wordt een teleurstelling. Daarom schrijven wij deze brief, als betrokken Drontenaren.

Wij vragen u om het besluitvormingsproces te stoppen en opnieuw integraal, met een lange termijn visie naar onze centrumproblematiek te kijken en met oplossingen te komen die het gehele centrum, inclusief het Redeplein, weer klaar maakt voor de toekomst. In de volgende alinea's wordt dit nader onderbouwd.

Stadscentrum

Het stadscentrum van Dronten is een centrum om trots op te zijn: redelijk nieuw, nog een gevarieerd aanbod en gratis parkeren. Het centrum is qua winkelvloeroppervlakte echter al veel te groot voor Dronten anno 2015. Dit komt door het ontbreken van substantiële groei qua inwonersaantal in relatie tot eerdere plannen en door de sterk veranderende winkelgewoonten van de consument waarbij de internetverkopen een steeds groter aandeel uitmaken. Deze trend zal zich met zekerheid doorzetten. Dus het overschot aan winkeloppervlak wordt de komende jaren nog veel groter.

Om hierop een goed antwoord te formuleren, zal de gemeente Dronten actief beleid moeten voeren om het centrum vitaal te houden: dat betekent het verkleinen van het winkeloppervlak en herinrichting van ruimte bijvoorbeeld door vervangende woningbouw of door het toestaan van andere bedrijven dan detailhandel bijvoorbeeld zakelijke dienstverlening. De realisatie zal snel ter hand moeten worden genomen, willen we op tijd klaar zijn.

Ongewijzigd beleid zal op korte termijn leiden tot toename van de leegstand, verpaupering, het wegblijven van winkelend publiek en zorgen voor een verdere neerwaartse spiraal van de ontwikkeling van stadscentrum Dronten.

Kortom: Zorg voor inbreiding en voor vervangende ?functies ? binnen het centrumgebied.

Het Redeplein

Het Redeplein, als onderdeel van het stadcentrum, is een leeg plein. Drie aspecten spelen hierbij een rol. Als eerste is er het dalende bezoek aan het winkelcentrum zoals hiervoor genoemd. Als tweede is er het ontbreken van ?aantrekkelijke terrassen en activiteiten'. Maar de hoofdoorzaak is de ruimtelijke ligging en het verkeersvrije karakter van het plein. Het plein staat helemaal los van elke ?winkelroute'.

Op het plein is verkeer is niet toegestaan, behalve voetgangers en fietsers. Om het plein is de gehele ruimte verkeersluw gemaakt. Het gevolg is dat er ook geen enkele reden is om überhaupt op of langs het plein te gaan. Alleen de fietsers en voetgangers vanuit zuidelijke richting zullen het Redeplein passeren. Alle andere verkeerstromen worden omgeleid naar de andere entrees van het centrum. Je hoeft er niet komen, je kunt er niet komen en dus: niemand komt er. Behalve tijdens Koningsdag en de Meerpaaldagen.

Een andere tegel of boom zal hierin geen verandering brengen. De oplossing is echter wel eenvoudig, namelijk creëer traffic op en rond het Redeplein. Ontsluit het plein voor verkeer! Dit kan op vele manieren zoals een eenrichtingsweg op het plein met parkeerplaatsen, de inrichting van bushaltes en taxiplaatsen of andere verkeerselementen. Ook een verbindingsweg tussen de parkeerplaatsen aan de Helling , langs het gemeentehuis , naar het Redeplein zal als effect hebben dat er weer leven komt op het plein. Gevolg van deze ingreep is dat het plein wordt bezocht, dat het aantrekkelijker wordt voor bedrijven, waardoor het zich zelf verder versterkt.

De genoemde oplossing kan zo gemaakt worden, dat de mooie festiviteiten die Dronten kent, daar nog steeds plaats kunnen vinden.

Kortom: Ontsluit het Redeplein voor verkeer, alleen dat pakt de echte oorzaak aan en doorbreekt de leegte.

Tenslotte
De genoemde onderwerpen horen bij elkaar en vormen onderdeel van een integrale aanpak. Alleen het lege Redeplein aanpakken in een centrum dat steeds minder aantrekkelijk is, heeft weinig effect. Een centrumaanpak zonder het Redeplein daarin te betrekken, leidt tot een halve oplossing.

Daarom vragen wij:
- Stop het huidige besluitvormingsproces over de inrichting van het plein
- Start een analyse van de problematiek van het Redeplein inclusief een verkeerskundig onderzoek en formuleer oplossingsrichtingen
- Ontwikkel een visie om de centrumproblematiek van Dronten te aan te pakken
- Ontwikkel een integraal beleid en één ?roadmap? die het gehele centrum inclusief het Redeplein klaar maakt voor de toekomst.

Wij zijn graag bereid om een toelichting te geven op onze zienswijze.

Met vriendelijke groet,
M.A.M. Hendriksen (Chiel)
P.D. Banis-de Iongh (Daniëlle)

Lees ook:
- Chiel Hendriksen over Redeplein: ,,Raad moet zich doodschamen.''
- Brief ondernemer Redepassage over plannen Redeplein.
- Coalitie laat nieuwe wethouder Vis ?plat op de bek gaan?.
- Raad ? Eerst een enquête, dan pas praten over Redeplein.

Wethouder Hillebregt lanceert de website.
Wethouder over School 's Cool: "Bijdrage bij overgang naar voortgezet onderwijs" 7 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling: "Betere aansluiting op de trein in Dronten en Harderwijk" Brrreis 7 uur geleden
Afbeelding
Replica barak is markeringspunt in pioniersbolwerk Dronten 7 uur geleden