Veel activiteiten en open huizen rondom opening Torenbosje
Veel activiteiten en open huizen rondom opening Torenbosje brugmedia.nl

Veel activiteiten en open huizen rondom opening Torenbosje

Algemeen

DRONTEN - In het Torenbosje zijn op zaterdag 27 juni van 10 tot 16 uur diverse activiteiten. Tevens houden vijftien bedrijven in de oostrand van Dronten die dag open huis.

Persbericht Romdom het Greppelveld:

,,Zaterdag 27 juni a.s. om 10.00 uur vindt de officiële opening plaats van het Torenbosje (gelegen aan de Elburgerweg, kruising Oudebosweg te Dronten). De opening zal bestaan uit het onthullen van het informatiepaneel door de Commissaris van de Koning van Flevoland en de Burgemeester van Dronten. Daarnaast zal verhalenschrijver en -verteller Gert Talens één van de verhalen van het Torenbosje voordragen.

Het bosje heeft immers veel te vertellen. Ooit was er bos, tijdens de Tweede Wereldoorlog is er een vliegtuig verongelukt, er was een dorpje gepland en er is naar olie geboord (vandaar de naam Torenbosje).

Aansluitend kunt u tot 16.00 uur in het Torenbosje diverse activiteiten bijwonen: pony rijden, een broodje bakken boven een heksenketel of een informatieve boswandeling maken onder leiding van een boswachter. Gert Talens zal om 12.00 en 15.00 uur nogmaals het verhaal "Er zijn vergeten zaken..." voordragen.

Welkom bij 15 bedrijven

Naast het Torenbosje bent u ook van harte welkom op de 15 andere bedrijven in de oostrand van Dronten. De opening is namelijk tevens de start van de 4de Beleef Rondom Het Greppelveld-dag. Vanuit het Torenbosje zijn 2 fietsroutes van resp. 24 en 28 km uitgezet die langs alle locaties gaan. Ook alle andere bedrijven zijn van 10.00 tot 16.00 uur geopend. U kunt de flyer en de fietsroutes (voor deze ene dag) downloaden via www.rondomhetgreppelveld.nl/beleef.

De bedrijven die meedoen zijn o.a. een aardappelpootgoedbedrijf, een biologisch melkveebedrijf met robots, een survivalcamping, een bedrijf met eenden, gekleurde wortelen en vergeten groenten. Uiteraard zijn er voor het gehele gezin leuke activiteiten te beleven zoals een kistendoolhof, patat bakken, dieren knuffelen enz. enz.!

Achtergrond

Nadat in de zomer van 2013 de leden van de Agrarische Natuurvereniging Rondom Het Greppelveld het initiatief namen om te kijken of het bosje - het was verwaarloosd - weer aantrekkelijk gemaakt kon worden, is er veel gebeurd. Met de leden en omwonenden is er onder leiding van landschapsarchitect Erwin Zwaan een visiedocument gemaakt.

Door een bijdrage van de Gemeente Dronten in het kader van de Strategische Visie Oostkant Dronten en een bijdrage van de provincie Flevoland bij de realisering van het Fietsknooppuntennetwerk konden de wensen uit het gebied worden uitgevoerd. Er is een aparte stichting opgericht die de ontwikkeling van het bosje zowel financieel als uitvoerend onder haar hoede heeft.

Recreatief knooppunt

Vorig jaar is de gebruikersovereenkomst tussen de stichting Stichting Projecten Rondom Het Greppelveld en Staatsbosbeheer ondertekend. Dit was tevens de start van de uitvoering van de werkzaamheden om het bosje betekenis te geven als recreatief knooppunt.

Onderdeel van de overeenkomst was dat SBB het achterstallige onderhoud voor haar rekening heeft genomen en tevens een walnoten- en kersenbomenweide heeft geplant. Middenin deze weide ligt een kunstwerk dat tevens gebruikt kan worden als groepspicknickplaats voor fietsende schoolgroepen en natuurlijk individuele passanten.

Door middel van het opgeknapte bospad komt u op het Torenveld en de kleine ponyweides. Op dit Torenveld heeft in 1965 de olieboortoren gestaan. De ontwikkeling hiervan tot een multifunctionele groene speelruimte, pakt de stichting dit najaar op.''

Coloradokever
Fieldworkers uit Biddinghuizen wint Europese prijs met bestrijding van kevers 19 uur geleden
Asv Dronten kan zich plaatsen voor de nacompetitie.
Agenda zaterdag: Time Bandits, voetbal, tegelactie, kunstmarkt, kleine huisjes 20 uur geleden
Gedeputeerden Jan de Reus van Flevoland (links) bij de opening van de Roggebotbrug in 2023.
Miscommunicatie tussen provincie en project Roggebot over afsluiting Hanzeweg 20 uur geleden