Bas Uterwijk

Adriaan van Dis, Arjen Lubach en Ronald Giphart op Lowlands

Algemeen

BIDDINGHUIZEN - ,,Meer dan dertig auteurs geven acte de présence in meer dan tien spetterende literatuurshows'', meldt Lowlands over het literatuurprogramma.

Persbericht Lowlands:

Het literatuurprogramma omvat dit jaar onder andere: Adriaan van Dis, Annelies Verbeke, Arjen Lubach, Erik Jan Harmens, Erik van Muiswinkel, Fokke en Sukke, Gustaaf Peek, Hafid Bouazza, Joost de Vries, Kees 't Hart, Ronald Giphart, Saskia de Coster en Thomas Heerma van Voss.

Lowlands Bookstore XL
Nieuw dit jaar: een dagelijkse literatuurtalkshow in samenwerking met Literair Productiehuis Wintertuin waarin een keur aan auteurs (onder vele anderen Ronald Giphart, Erik Jan Harmens, Gustaaf Peek en Annelies Verbeke) het hemd van het literaire lijf wordt gevraagd. Onder de bezielde leiding van schrijvers Jaap Robben en Hanneke Hendrix, bijgestaan door de kleinste en sympathiekste huisband ter wereld, Claustrofonie, en door de Vlaamse live-tekenares-superster Eva Mouton. In de zondageditie wordt de winnaar van de Grote Lowlands Schrijfwedstrijd, georganiseerd in samenwerking met Nijgh & Van Ditmar en nrc.next, bekendgemaakt.

Adriaan van Dis
Hij behoeft nauwelijks introductie, de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2015: Adriaan van Dis. De schrijver de vele schitterende, genomineerde en bekroonde romans meer, komt naar Lowlands. Van Dis zal voordragen en ge?nterviewd worden door journalist Frank Heinen, en daar moet je bij zijn. Want Van Dis lézen is een plezier, maar de zeer welbespraakte schrijver bedachtzaam, scherp en met bij vlagen vileine humor zijn antwoorden horen formuleren - dat is niet minder dan een lust voor het literaire oog en oor.

De Grote Onbedoelde Literatuurshow
Enter literatuurtijdschrift Das Magazin in 2011, en een krappe vier jaar later is het blad al niet meer weg te denken uit ons literaire landschap. Volstrekt Lowlandsfähig dus, maar uiteraard doen ze het bij ons ook weer n?t even anders. Das Mag presenteert: De Grote Onbedoelde Literatuurshow, waarin schrijvers Maurits de Bruijn, Hanna Bervoets, Joost de Vries, Maartje Wortel en Arjen Lubach weliswaar voorlezen - maar niet uit hun eigen romans. Ze dragen onbedoelde literatuur voor, en dat kan werkelijk van alles zijn: haat- of fanmail, klaagzangen over McDonalds van de klachtenwebsite, een brief van de Belastingdienst, verzin het maar. Gefundenes Fressen voor elke literaire veelvraat. Presentatie: Ernst-Jan Pfauth.

Uitgelezen Verhalen
Het korte verhaal als literair genre mag zich verheugen in een toenemende belangstelling en dat werd ook hoog tijd. Maar meer is nog beter, en een ode al helemaal: onder de titel Uitgelezen verhalen dragen de acteurs Marcel Faber, Sadettin Kirmiziyüz en Joske Koning ieder de mooiste korte vertellingen uit de wereldliteratuur voor. De verhaalkeuze wordt ingeleid door schrijver Thomas Heerma van Voss en het geheel gelardeerd met optredens van The Selfkickers, die de maniakale poëzie van de legendarische dichter-performer Johnny ?The Selfkicker' van Doorn op muziek zetten.

Magnifique Burlesque Poëtique
Een duivelse show vol taalacrobatiek, buikdanseressen, satanische clowns en goddelijke muziek in samenwerking met het Literatuurhuis en het Internationaal Burleque Circus. Circusdirecteur Alexis de Roode, dichters Hafid Bouazza, Andy Fierens, Anne Broeksma, Helena Hoogenkamp en Ditmar Bakker, danseressen Natsumi Scarlett en Xarah von den Vielenregen, magician Ramana en assisté par la merveilleuse Liliane en het Ohlala Quartet nemen je mee op een zinderende trip, zwalkend door hemel en hel, met demonische gedichten en oui, poésie erotique!

21
Schrijfster Saskia de Coster en muzikante Inne Eysermans brengen met 21 een intieme, verstilde performance, de monoloog van een vrouw die probeert om de tijd te versnellen en de liefde te vergeten door in zinnen weg te kruipen. Saskia de Coster, Vlaanderens eigenzinnigste schrijfster en Inne Eysermans is frontvrouwe van en brein achter de Vlaamse band Amatorski. Zij componeerde een elektronische soundtrack voor De Costers verhaal.

De Propria Cures Interactieve Verjaardagsmatinee
Propia Cures, fenomeen en instituut ineen, is jarig en trakteert op een reis door de 125-jarige geschiedenis van het oudste literair-satirische weekblad van Nederland. De zittende redactie (Daan Doesborgh, Lucas Arnout Hoogendoorn en Daan Mulder) voert je langs de ontelbare hoogtepunten, de verhalen over vroeger hoor je van oud-redacteuren uit de afgelopen 60 jaar waaronder Bram de Swaan, Vic van de Reijt, Erik van Muiswinkel, Erik Noomen en Nina Polak. Fokke en Sukke komen het feestje live illustreren.

Leve Reve
Een feestelijke ode aan volksschrijver Gerard Reve die 75 jaar geleden debuteerde. Voordrachten van fanatieke Revefans, onder wie schrijvers A.H.J. Dautzenberg en Gerjon Gijsbers, worden afgewisseld met liedjes van het duo The Avonden, dat de poëzie van Reve op muziek heeft gezet. In samenwerking met Literair Productiehuis Wintertuin.

F. Starik & de Alzheimer All Stars
F. Starik & de Alzheimer All Stars doen De Gedichten Van De Laatste Nacht Op Aarde van Charles Bukowski. Tijdens hun tour door Nederland vertaalde hij een deel van de laatste bij leven verschenen dichtbundel van Charles Bukowski, eind 2014 verschenen bij uitgeverij Lebowski. Dat smeekte erom op muziek gezet te worden.

De poëtische Glazen Bol
Niemand weet wat de toekomst brengt. Toch verklappen wij alvast: de literaire waarzeggers van de Poëtische Glazen Bol komen wel verdomd dichtbij! Op zaterdag en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur laten dichters Anne Broeksma, Alexis de Roode, Vrouwkje Tuinman, Helena Hoogenkamp, Fleur van Greuningen, Laura van der Haar en Max Greyson hun poëtische licht schijnen over je toekomstig lot.

Het complete literatuurprogramma:
? Abraham de Swaan
? Adriaan van Dis
? Alex Boogers
? Alexis de Roode
? Amatorski
? Andy Fierens
? Anne Broeksma
? Annelies Verbeke
? Anton Dautzenberg
? Arjen Lubach
? Coen Simon
? Erik Jan Harmens
? Erik Noomen
? Erik van Muiswinkel
? Eva Mouton
? F. Starik & The Alzheimer All Stars
? Fokke en Sukke
? Frank Heinen
? Gerjon Gijsbers
? Gustaaf Peek
? Hafid Bouazza
? Hanna Bervoets
? Hanneke Hendrix
? Helena Hoogenkamp
? Inge Schilperoord
? Jaap Robben
? Joost de Vries
? Joske Koning
? Kees 't Hart
? Maartje Wortel
? Marcel Faber
? Maurits de Bruijn
? Nina Polak
? Nyk de Vries
? Ramana
? Ronald Giphart
? Rutger Lemm
? Sadettin Kirmiziuy
? Saskia de Coster
? Thomas Heerma van Voss
? Vic van de Reijt

Festivalboekhandel
De Linnaeus Boekhandel uit Amsterdam zal tijdens Lowlands in de Romeo aanwezig zijn om ter plaatse boeken te verkopen. Alle aanwezige auteurs zullen hun werk tevens hun werk hier signeren.

Afbeelding
Veilig Verkeer geeft 50-plussers gratis fietsles in Dronten 5 uur geleden
Avondvierdaagse Dronten.
Agenda maandag: Avond over geluid windparken, inschrijven voor avondvierdaagse 6 uur geleden
Wethouder Siert Jan Lap
Personeelsstop is eerste bezuiniging van Dronten op weg naar 'ravijnjaar' 2026 6 uur geleden