XL De Ateliers kijkt naar verhuizing naar Rendierweg
XL De Ateliers kijkt naar verhuizing naar Rendierweg brugmedia.nl

XL De Ateliers kijkt naar verhuizing naar Rendierweg

Cultuur

DRONTEN - ,,Ach, het is inmiddels het 350ste plan'', relativeert directeur John Hagel een mogelijke verhuizing van XL De Ateliers naar de leegstaande boerderij aan de Rendierweg 33.

Stichting XL De Ateliers is sinds 2003 gevestigd aan de Amstel en biedt onderdak aan bedrijven, instellingen en initiatieven op het gebied van creatieve industrie, kunst en cultuur.

De vestiging op het industrieterrein is in strijd met het bestemmingsplan en het is al enkele jaren bekend dat XL De Ateliers daar weg moet. In september gaat dat daadwerkelijk gebeuren, dan worden de units voor het pand gesloopt.

Eigendom van gemeente

Verschillende alternatieve vestigingslocaties zijn inmiddels de revue gepasseerd. Momenteel wordt er gekeken naar de Rendierweg. Deze boerderij met twee loodsen is eigendom van de gemeente en kan door XL De Ateliers gehuurd of gekocht worden.

,,Het biedt mogelijkheden'', zegt John Hagel over deze locatie. Probleem voor de stichting is echter, dat de kopers voor de gebouwen aan de Amstel momenteel niet in de rij staan.

XL Festival

Sluiting van XL De Ateliers heeft ook consequenties voor het XL Festival. Dit elfdaagse cultuurevenement werd de afgelopen dagen voor de twaalfde keer gehouden aan de Amstel. In het verleden hebben tal van grote namen hier opgetreden.

Het festival moet het doen met 1.500 euro subsidie. Dat betekent dat de organisatoren niet zomaar ergens een accommodatie kunnen afhuren. EĆ©n keer, in 2012, werd het festival op het Redeplein gehouden. John Hagel is daar nog steeds dolenthousiast over. ,,Maar financieel is dat voor ons niet haalbaar.''

Hagel heeft nog geen idee of het volgend jaar door gaat en zo ja waar. ,,Maar we blijven positief'', roept bij, ,,Hoe meer ellende, hoe creatiever je wordt.''

Afbeelding
In gemeente Dronten relatief veel nieuwe woningen 'in de pijplijn' 6 uur geleden
Afsluiting van de Hanzeweg in 2021.
Wat is er woensdag te doen? Zwemmen, Olbro, avond over afsluiting Hanzeweg 6 uur geleden
Barry Hoogezand (VVD)
VVD stelt vragen over AZC Dronten: "Hoeveel overlast is er?" 7 uur geleden