Lowlands
Lowlands Bart Heemskerk (archieffoto)

Eén afzegging en achttien nieuwe namen voor Lowlands

Cultuur

BIDDINGHUIZEN - Mark Ronson heeft "vanwege onvoorziene mediaverplichtingen in de VS" afgezegd voor Lowlands. Daar staan echter achttien nieuwe namen tegenover.

Persbericht Lowlands:


Hot Chip
Gelukkig kunnen we dit jaar weer eens rekenen op Hot Chip, die met hun verse plaat Why Make Sense? de zon met factor 30+ doet shinen. Dubbel fijn, want we hebben het drie hoogseizoenen zonder de Britse electropoppers moeten doen en zijn bot toe aan een retestrakke danceparty op de Biddinghuizense velden.

Rico & Sticks #OpgezwolleTotNu
Tussen 2000 en 2007 zetten Rico & Sticks de scene compleet op zijn kop met wooferbustende beats, rauwgerafelde verzen en voer voor je hoedenplank. Maar dat niet alleen, want ook voor, tijdens en na Opgezwolle zaten Stickert en Phreako Rico niet om kwaliteit verlegen. In #OpgezwolleTotNu krijg je alle greatest hits voor je kaken.

AWOLNATION
De Amerikaan Aaron Bruno maakt onder de naam AWOLNATION een blend van electrorock met industrial, klassiek en dikke-zolenbeats. Koorzang, strijkers, synths en stukgebeukte aambeelden; subtiel is AWOLNATION misschien niet, maar groots en meeslepend des te meer.

Christine and the Queens
Dankzij Stromae fristen vorig jaar hele volksstammen tegelijk hun Frans weer eens op. Dat komt voor deze editie van Lowlands Paradise goed van pas, want Hélo?se Létissier, a.k.a. Christine and the Queens, est de Nantes, France. Zoals we al konden horen in het voorprogramma van diezelfde Stromae, die de vederlichtvoetige singer/songwriter meenam op tour. Merci bien!

Ben Khan
Ze zijn niet aan te slepen, de goed gecoiffeerde jongens die gekwelde R&B-zang paren aan state-of-the-art-elektronica. Londenaar Ben Khan mag achter aansluiten in de rij met flinke namen als James Blake, Chet Faker en Josef Salvat, maar kijk niet raar op als hij in no time de hele bups links inhaalt (of rechts, wat jij wilt).

Low Roar
IJsland. Land van Vikingen, elfjes en gefermenteerde haai op je bord, maar ook van een steeds groter wordende groep muzikale immigranten. Zo ook voor Low Roar, waarin de Amerikaan en zijn IJslandse vrienden Logi en Leifur de ijzige melancholie van zijn tweede-thuiseiland in ontroerend pure alt.folkpareltjes weten te vangen.

Tourist
Als Tourist maakte de duizendpotige producer naam met gewaagde remixes voor onder meer Sharon van Etten, HAIM en Chvrches, en harkte hij tussendoor als co-writer van Sam Smiths ?Stay With Me' zijn eerste miljoenenseller binnen. Tegenwoordig timmert de Brit zich op het label van Disclosure eigenhandig een snelweg naar de eeuwige roem.

Whilk & Misky
Sommige onverwachte combo's zijn meer dan een verfrissend smaakmomentje. Neem Whilk & Misky, dat met ?Clap Your Hands' en ?Burn With Me' deze zomer al vroeg aanjaagde. Het Londen-based een-tweetje tussen een Brit en een Iraniër mixt techno en andere elektronica met sexy-schor gecroonde blues en folk, waarbij het water in je mond loopt

Rondé
Rondé scoort met frisse, dansbare indiepop, zoals de singles ?Run' en ?We Are One', en kon al meteen laaiend enthousiaste kudo's van 3FM, OOR en DWDD in de kast zetten. En dus kijkt heel Nederland natuurlijk reikhalzend uit naar het oordeel van Rapid Razor Bob. Komt helemaal goed, gokken wij.

PAUW
PAUW komt uit Haaksbergen, niet bepaald een kandidaat-hoofdstad voor het legendarische koninkrijk dat de kleurrijke psychrockers in hun eerste hit ?Shambhala' bezingen. Toch twijfelen we stiekem bij het horen van die sitar, die powerriffs, die hemelse vocals. Wacht maar tot ze in Biddinghuizen staan.

The Indien
De dit jaar verschenen ep ?Cologne' is een droomdebuut vol vintage psychedelische indie, die met de droom nog in de ogen uitkijkt over oneindige woestijnen en torenhoge kliffen in de schuimende branding. Denk Jefferson Airplane, Shocking Blue en Tame Impala, plus een flinke dosis goede oude beattraditie en onverwachte covers.

WAND
Deze prettig psychedelische fuzzrockers werden omarmd door Ty Segall, die prompt hun debuut ?Ganglion Reef' uitbracht en het kwartet meenam op tour. Die vriendschap zegt veel over WANDS's mind-blowing sound, waarin frisse sixties-harmonieën, psychrock, shoegaze, desertrock en loodzware metalen de boventoon voeren.

Dolomite Minor
Samen sta je sterker. De rocktandem Joe Grimshaw en Max Palmier blaast als Dolomite Minor met gemak zelfs de eeuwigste sneeuw van de toppen. Met een minimum aan mankracht, maar met volle powerriffs vooruit ? zoals ze dat in de noeste Zuid-Engelse havenstad Southampton gewend zijn.

Formation
Meer cowbell? Wordt geregeld, fans. Formation geeft de smeedijzeren koeienverklikker een hoofdrol in ?Young Ones', een koortsige electropop-vloervuller die momenteel ererondjes maakt. Formation mag graag uit een vaatje tappen, waarin elektronica, Philly disco en Northern Soul borrelen en ademt de post-punksfeer van de vroege 80's.

Gallowstreet
De twaalf man sterke brassband Gallowstreet speelt de haringen uit je scheerlijnen met een tracklist van zowel trad jazz als pompende hiphop, house en covers van onder meer Robin S. en HudMo. En de kopersectie van Jungle By Night in de gelederen, dus diep ademhalen en dansen met die hap.

Ot Vinta
Het Oekra?ense partykwartet OT VINTA verandert met hun ukrabilly al meer dan twintig jaar elke zaal in een chaotische zweetpit, waar banjo's, zweet en vreugdetranen je om de rode oren vliegen. Ukrabilly, zegt u? Neem rockabilly en psychobilly, en gooi dat in een smerige blender met een extra kledder surf, country, blues en traditioneel Oekra?ense folklore.

Kasba
Wasda? Kasba! Deze negenkoppige Nederlands/Marokkaanse band ken je misschien van het koninklijk huwelijksfeest uit 2002, waar ze met hun tasty crossover van ra?, rock, reggae, funk en traditionele gnaoua alle muiltjes in de ArenA van de vloer kregen.

The Mysterons
The Mysterons hebben net zo veel met het openingsnummer van Portisheads debuutplaat als met de marionettenserie ?Captain Scarlet & The Mysterons', een licht freaky ?Thunderbirds'-kloon uit de sixties. Hun Hammond-powered psychedelische groove heeft duidelijk roots in hetzelfde tijdperk, maar ontstijgt dat hokje al meteen met genoeg garagedampen en clever gelaagde hinkstapritmes om je lichtjaren in space te houden.